Jókor jött segítség

2023.10.14. 06:38

Unokázós csalók - Kapuvári taxisofőr mentette meg a csalóktól az idős hölgyet

Egy évvel ezelőtt „unokázós” csalókra figyelmeztette a taxisokat a rendőrség, erre emlékezett Gerencsér József kapuvári taxisofőr, amikor gyanús megbízást kapott nemrégiben.

Vámos Annamária

Rövid fuvarrendelés volt, a hölgy azonnal Pozsonyba akart eljutni. Már ez is furcsa volt, de nem tettem szóvá

– kezdte a történetet Gerencsér József.

Gerencsér József 15 év taxizás után pontosan tudta, hogy ha ilyen távolságra kér valaki fuvart, általában egyeztet előzetesen, árajánlatot kér, adatokat közöl. 

Gerencsér József emlékezett egy egy évvel korábbi esetre, ami egy másik taxiskollégával történt.  Fotó: Németh T. Ferenc

– Azon a hétfői kora délutánon megálltam a hölgy háza előtt. Ez egy kisváros, látásból ismertük egymást. A telefonban még azt mondta, egy ismerőséhez megy több napra, így a csomagjáról kérdeztem, de csak egy kézitáskát szorongatott idegesen, és a lábánál őrizgette az autóban. Nem akartam rárontani a kérdéseimmel, de tudtam, nem megyünk Pozsonyig. Biztos voltam benne, hogy csalókkal állunk szemben – mondta a sofőr. 

– 10 kilométer után privát szám hívta az utast, aki annyit válaszolt, úton vagyunk, majd letette. Lassítottam, megálltam, megfogtam a néni kezét, megnyugtattam, hogy mindenben a segítségére leszek, és kértem, őszintén mondja el, hova tartunk. Elsírta magát, láttam a megkönnyebbülést. Hazavittem, és elmesélte, mi történt. Közben többször csörgött a telefonja, de kértem, ne vegye fel, sőt, kapcsolja ki – emlékezett a Kapuvár Taxi tulajdonosa. 

Az idősebb hölgyet azzal kereste fel egy állítólagos védőügyvéd a mobilszámán, hogy a fiát Pozsonyban letartóztatták, mert fegyvereket akart postán feladni. A korosabb szülő megijedt, és mindenáron menteni akarta a fiát, kétségbe sem vonta az „ügyvéd” szavát. Konkrét összeget kértek tőle, és miután a hölgy mondta, hogy annyi nincs otthon, a kérdésre, hogy mennyi van, rögtön megadta a választ. Végig vonalban volt a telefonáló, ezért a taxirendelést vezetékes telefonról intézte a hölgy. A csaló folyamatos utasításokat adott. A néni senkinek nem árulhatta el, hogy a fia bajban van, szó nélkül bepakolta a tetemes pénzösszeget a táskájába. 

A taxis éberségének köszönhetően a csalás nem valósult meg, az egy évvel ezelőtti próbálkozás azonban sajnos célt ért. Ezért is figyelmeztette akkor a rendőrség a szállítóvállalkozásokban dolgozókat. Akkor az egyik sofőr, ugyancsak egy idősebb hölgy megbízására, elvitte Pozsonyba a munkásruháknak hitt csomagot, amiben – mint később kiderült – több millió forint volt. 

Sajnos gyakoriak a furcsa telefonhívások, és nem érnek véget ezekkel az esetekkel a csalók próbálkozásai. A lényeg, hogy figyeljünk egymásra, és legyünk óvatosak, ha ismeretlenek pénzt kérnek tőlünk!

– mondta Gerencsér József, a körültekintő taxisofőr. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában