Bírsággal járhat a szabályszegés

2023.10.31. 13:41

Figyelem! Ausztriában novembertől már kell a téli gumi

November elsejétől kötelező a téli gumi használata Ausztriában. A szabályt érdemes betartani, mert a mulasztókra bírságot is kiszabhatnak.

Kisalföld.hu

2008 óta nyugati szomszédunknál kötelező a téli gumi használata novembertől tavasz közepéig. Fotóillusztráció: MW-archívum

Fotó: Bujdos Tibor

A határon bárhogy átmehetnek az autósok, mert határátlépéskor nem ellenőrzik, de az autópálya melletti parkolókban számítani kell szúrópróbaszerű rendőri ellenőrzésre. 2008. január elseje óta Ausztriában november 1. és április 15. között télies útviszonyok esetén mind a négy keréken kötelező a téli gumi személyautókon és 3,5 tonna alatti gépjárműveken.

Négy évszakos gumik is használhatóak, a legfontosabb kritérium a mintázat mélysége, amely a törvény szerint Ausztriában minimum 4 mm. A téli gumi kiváltható hólánccal is, ha azt az egyik tengelyre felszereljük, de csak hóval teljesen borított úton használható.

Rendőri közúti ellenőrzés alkalmával a nem megfelelő gumiabroncs használatát 50 eurós bírsággal büntetik, de baleset esetén a büntetés akár az 5000 eurót is elérheti, nem beszélve a jogi következményekről. A biztosítótársaságok sem fizetnek ilyen esetben. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában