Forradalom

2023.10.26. 15:53

1956 - Mosonmagyaróvár szerte emlékeznek a 67 évvel ezelőtti tragikus sortűzre

Mindig emlékeznünk kell, hogy ahhoz a néphez tartozunk, aki ezt a forradalmat véghez vitte – emelte ki Gábor Józsefné, az ’56-os egyesület elnöke, azon kevesek egyike, aki még ma is köztünk van a 67 évvel ezelőtti sortűz egyik sebesültjeként.

Mészely Réka

Fotó: Mészely Réka

Mosonmagyaróvár 67 évvel ezelőtt bekövetkezett tragédiájára emlékeztek csütörtökön városszerte, koszorúkat helyezve el a hősök emléktáblájánál. A szörnyű pillanatokat a kórháznál Gábor Józsefné, az ’56-os egyesület elnöke elevenítette fel.
– Mosonmagyaróváron már csak hárman vagyunk, akik túlélték ezt a borzalmat – fogalmazott Ági néni, aki 16 éves korában élte meg az ’56-os forradalmat. Mindkét lába megsérült a mosonma­gyaróvári sortűz idején, szeme előtt lőtték halálra szeretett bátyját.
– Sebesülésemmel a győri kórházba vittek, édesanyám több mint két hétig semmit nem tudott rólam. Sokáig nem lehetett az akkor történtekről sem beszélni. Ahányszor a laktanyához kijövünk, mindig előjönnek a fájó emlékek. Szívesen megyek iskolákba is beszélni az akkor átéltekről, hogy a mai fiatalok is megtudják, mi történt akkor – fejtette ki érdeklődésünkre Gábor Józsefné.

A Gulyás Lajos utcában a református lelkész emléke előtt tisztelegtek: őt a forradalomban való részvétele miatt halálra ítélték és kivégezték.
– 1956 a szelídek forradalma volt – hangsúlyozta Gulyás Lajos emléktáblájánál Csáfordy Julianna református lelkész, utalva arra is, hogy napjainkban is mindennapossá vált az erőszak a nagyvilágban.
Kiemelte: Gulyás Lajos egy szál kerékpárral, fegyvertelenül, a szó erejében bízva próbálta lecsitítani, békességre inteni a tömeget október 26-án. Halálra ítélték, kivégezték. A mostani megemlékezésen koszorúzott két lánya, Gulyás Csilla és Gulyás Anikó, valamint unokája, Jagodicsné Andrási Réka is.

A Gyász-téren 17 órakor Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter mond kegyeleti megemlékezést. Csak a köd és az eső siratta őket címmel a Kossuth Gimnázium diákjai műsora látható. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában