Békét a világ számára

2023.10.25. 12:42

1956 hőseire emlékeztek Tatán és Tatabányán - fotók

Vármegyeszerte voltak megemlékezések az ’56-os forradalom és szabadságharc emlékére. Tatán az önkormányzat és a Városkapu Közhasznú Zrt. együtt szervezték a megemlékezéseket.

Kiss T. József

Tatán az Öreg-tó partján lévő ’56-os kopjafánál október 22-én este csendes főhajtással és koszorúzással emlékeztek a forradalom és szabadságharc dicső, de végül elbukott eseményeire. 

A kopjafánál dr. Szerencsi Richárd mondott beszédet: „A valóság kopogtat mindenki ablakán, de vannak, akik még nem hallják, vagy nem akarják hallani. Pedig már látjuk is! Kis létszámú nemzet vagyunk a népek halmazában, vigyáznunk kell magunkra, jobban, mint sokan gondolják. Nem adhatjuk fel történelmünk örökségét, kultúránkat, gyökereinket és hagyományainkat. Az életünket és a jövőnket tartsuk továbbra is saját kezünkben. Ez a legfontosabb dolgunk!” Koszorúkat helyezett el többek között a Történelmi Igazságtétel Bizottság nevében Kiss Tamás, Rónavölgyi Varga László, Rónavölgyi Béla és Rónavölgyi Szofi. 

Az október 23-i megemlékezésen Michl József, Tata polgármestere és Ködmön Kristóf, Tata diákpolgármestere mondott beszédet. „Ünnepeink azért vannak, hogy előrenézzünk, és erőt merítve hős elődeink szabadságot szerető és a honszeretetet megélő példájából, hittel és bátorsággal felvértezve bármikor megvívjuk legújabb honelfoglaló, -megtartó vagy -visszafoglaló küzdelmeinket. A jövő azoké, akik a békét hozzák el a világ számára” – hangsúlyozta beszédében Michl József. Befejező mondataiban a tatai ’56-os hősök neveit sorolta fel a teljesség igénye nélkül. A megemlékezésen közreműködtek Michl-Perczel Anita, Ködmön Kristóf diákpolgármester, a Kőkúti Általános Iskola és a Kőkúti iskola Fazekas utcai tagintézményének diákjai, valamint a Menner Bernát Zeneiskola növendékei. Az ünnepségek koszorúzással értek véget. 

Tatabányán a Béke parkban zajlottak az ’56-os megemlékezések, Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere és Bencsik János miniszterelnöki biztos, országgyű­lési képviselő mondtak beszédet. A megemlékezés a lélekharang megkondításával és egyperces főhajtással kezdődött, majd a polgármester asszony beszédével folytatódott. 

Meg kell lengetnünk az emlékezés zászlóját azok előtt, akik életüket adták a szabadságért, akik vállalták sorsukat, a börtönt, a száműzetést. Őket soha nem szabad elfelejtenünk. 1956 hagyatéka gyorsan változó világunkban is mennyire időszerű! ’56 hősei bátrak voltak.

Bencsik János: „Tatabánya és Magyarország mindenkié: aki itt él, és valami bármely kicsit is hozzátesz az egyén és a nemzet boldogulásáért. Ebből komoly és maradandó értékek születhetnek. Most itt vagyunk egy térben, egy levegőt, tatabányai és magyar levegőt szívnak ezek a közösségek, Tatabányáért és az országért dolgoznak.” 
A műsor közreműködői Ba­ráth Áron, Fónyad Anna, Ruska Péter és Tatabánya Város Fúvós­zenekara voltak, valamint a Felsőgallai Német Nemzetiségi Dalkör. A megemlékezés koszorúzással ért véget. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában