Álláspont

2023.09.15. 09:50

Véleménycikk – Reális áron

Hosszú távon nem mindig az olcsó megoldás a legjobb.

Szabó Gábor

Nagy kérdés, kinek mi a reális ár.

Napi szinten több olyan posztba futok bele a közösségi médiában, hogy valaki érdeklődik arról, ki tud javasolni cukrászt, éttermet, fodrászt, autósiskolát – és lehetne még sorolni. Ilyenkor persze jönnek a hozzászólások, hogy ez és ez a jó, nagyjából 15 ajánlásból lehet válogatni. Ugyanannyiból, mintha a „gugliba” beütnénk: „cukrászda/étterem/fodrász/autósiskola Győr”. Ha így keresünk, sokszor azt is látni, az adott szolgáltatást mások milyenre értékelték, vagyis hitelesebb képet kapunk.

A másik vesszőparipám, hogy ha bárkitől bármit kérünk, azt lehetőleg reális – internetes nyelven ne horror – áron csinálja meg. Ugye ilyenkor adódik a kérdés, kinek mi a reális, kinek mi a horror ár. Múltkor valaki reptéri transzfert keresett Schwechatra, két nap kellett volna hozni és vinni, de szerinte a 30 ezer forint – az nem derült ki, hogy összesen vagy naponta – sok egy ilyen szolgáltatásra. Ilyen benzinárak mellett, pályamatricákkal, az időt beleszámítva nem hinném, hogy elrugaszkodott ár lenne. Külön-külön sem, hát még egyben.

Azért sem értek sokszor egyet ezekkel a véleményezésekkel, mert miközben mindenki igyekszik a saját munkaerejét minél drágábban „eladni” a munkáltatójának, ha neki kell valakinek a munkáját igénybe venni, az szégyellje magát, ha ugyanígy gondolkodik.

Alapvetően ilyenkor egy dolgot kell végiggondolni: meg tudjuk csinálni? Ha igen, akkor nosza, annál biztosan nem találni olcsóbbat. Ha nem, akkor kell a szaki, aki nem véletlenül szaki. Nála a tudás, az eszköz, a rutin. Hogy ezt meg kell fizetni? Meg, ez van. Sok esetben egyébként valóban nagy a szórás az árakban, de ezért is jó az értékelés a Google-on, mert nemegyszer bizonyosodott már be, hogy hosszú távon nem mindig az olcsó megoldás a legjobb…
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában