Az épület újabb bővítésére is van támogatás

2023.09.12. 12:40

Jöhetnek az apróságok - Átadták a Mosolyvár Bölcsődét Csornán - fotók

Átadták Csorna új, ötvenhat férőhelyes bölcsődéjét a Vilmos parkban. Az intézményhez 700 millió forintos támogatást kapott a város, amihez 66 milliós önrészt biztosított az önkormányzat.

Cs. Kovács Attila

Pillanatkép az új csornai bölcsőde átadójáról. Fotók: Tóth Attila

Fotó: Toth Attila Hungary

Csornán 1954-ben indult el a kisgyerekek bölcsődei ellátása, harminc férőhellyel. 1971-től újabb húsz férőhelyet alakítottak ki, ám a hetvenes évek közepén már ez is kevésnek bizonyult. A mai Szent István téren épített lakótelephez kapcsolódva hozták létre az új bölcsit, melyben már hatvan apróságra felügyeltek. A napokban komoly mérföldkőhöz érkezett Csorna "bölcsődetörténete". Átadták a város új létesítményét, a Mosolyvár Bölcsődét a Vilmos parkban.

Az ünnepélyes avatón Szűr Bernadett intézményvezető arról beszélt, hogy a bölcsőde modern, a mai kornak megfelelő épület. A benne dolgozók sokszínű tevékenysége, a kisgyermeknevelés jó gyakorlatának minél szélesebb alkalmazása szolgálja a gyermekek minél szélesebb személyiség fejlődését. "Hisszük, hogy boldog gyermekkort, egészséges testi, lelki és szociális fejlődést biztosítunk, a bölcsődei kor végére érett, az óvodai élet megkezdésére alkalmas kisgyermeket nevelünk" - jegyezte meg.

Dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester azt hangsúlyozta, hogy a helyi önkormányzat elkötelezett a városban élő fiatalok, fiatal családok támogatása iránt. "Felismerve a bölcsődei ellátás iránti növekvő igényt az önkormányzat pályázatot nyújtott be egy új bölcsőde-épület létesítésére. A város közel 700 millió forint vissza nem térítendő uniós és kormányzati támogatást nyert"-mondta a polgármester. Hozzátette: külön öröm, hogy a tavaly beadott újabb pályázatuk is nyertesnek bizonyult, így a most átadott épület két újabb csoportszobával bővülhet. 

A rendezvényen Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány legfontosabb célja a magyar családok jövőjének biztosítása. "Sosem volt még példa arra hazánkban, hogy ilyen átfogó keretek közé kerüljön a bölcsődei ellátás átalakítása. Sosem volt még ennyi férőhely, mint manapság. 2010-től mintegy 90 százalékkal, 32 ezerről 61 ezerre növeltünk a férőhelyek számát és mintegy 10 ezer férőhely fejlesztése van folyamatban" - emelte ki.

Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő az elmúlt évtized csornai fejlesztéseit sorolta fel, majd a bölcsőde programra tért ki. Kifejtette, hogy a fejlesztéseket a gazdasági eredmények teszik lehetővé. "A gazdaságnak van ehhez ereje, de igénye is van a munkaerőre. Igénye van az édesanyákra is, hogy mielőbb visszatérjenek a munkaerőpiacra és ezért kell elvégezni ezt a nagyszabású fejlesztési programot" - jegyezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában