Közgyűlés

2023.09.15. 12:22

Indulhat a mosonmagyaróvári útépítés - Először ülésezett a vármegyei közgyűlés az új rendezvényteremben Győrben

Először tartották a vármegye közgyűlését péntek délelőtt a nemrég átadott Duna-parti Vármegyei Rendezvényközpontban.

Barki Andrea

Közgyűlés

Az ülés főbb témái között szerepelt az Insula Magna középtávú stratégiájának megismerése, a vármegye integrált területi programjának aktualizálása, valamint a mosonmagyaróvári különleges gazdasági övezetben infrastrukturális fejlesztés elindításáról szóló döntés meghozatala.

A közgyűlésen dr. Mezei Katalin munkacsoport-vezető, a Széchenyi István Egyetem docense bemutatta az Insula Magna középtávú stratégiáját. Az „Insula Magna – Komplex Vízgazdálkodási és Fenntartható Fejlesztési Program” elnevezésű projekt célja egy olyan hosszú távú és sokoldalú fejlesztési koncepció kialakítása, amely lehetővé teszi, hogy a Szigetköz–Csallóköz térsége határon átnyúló, európai, fenntartható és mintaadó fejlesztési területté váljon. Az ikertérség fejlesztésének mottója: „A víz összekapcsol, nem pedig szétválaszt.” Ez az átfogó kezdeményezés egyéb területek, ágazatok szerteágazó fejlődését is inspirálhatja.

Dr. Mezei Katalin munkacsoport-vezető, a Széchenyi István Egyetem docense mutatta be az Insula Magna középtávú stratégiáját. Fotó: Barki Andrea

– A Szigetközt érintő felmérési és kutatási programban mintegy 244 milliárd forint összértékű fejlesztést rögzítettek a tervezőmunka során, ami a térséget fejleszthetné. Ebből nagyjából 230 milliárd a vízügyet érinti, ami azt a célt szolgálná, hogy négy fenékküszöbbel az Öreg-Duna vízszintjét emelnék, ezáltal lehetővé válna a hullámtéri ágrendszer összekapcsolása. Most azt belső gátakkal sikerült elérni, hogy húsz év után ismét legyen víz a Dunában – összegezte Németh Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke. – A projekt összegyűjtötte a településeken azokat a vágyakat, igényeket, amelyeket a következő időszakban szeretnének megvalósítani. Ezek a tervek arra is jók, hogy ha lesznek pályázatok, kellenek alátámasztott tanulmányok, amikre hivatkozva ezeket a fejlesztéseket meg lehet pályázni – szögezte le az elnök.

A képviselők döntöttek a mosonmagyaróvári különleges övezet fejlesztéséről.

– A kormány egy 70 hektáros területet a vármegyei önkormányzathoz rendelt közigazgatásilag. Ezért mi felelünk, mi látjuk el a városi jellegű feladatokat. Ahhoz, hogy a terület feltárható legyen, most 350 millió forint értékben utat építünk közvilágítással, csapadékvíz-elvezetéssel azért, hogy a befektetésre alkalmas telkek megközelíthetőek legyenek. Erre a pénz is rendelkezésre áll – emelte ki tájékoztatójában Németh Zoltán.

A képviselők tárgyalták az integrált területi program módosítását is. Mintegy 7 milliárd forint pluszforrás szétosztására tettek javaslatot, amiket gazdaság-, óvodai és egészségügyi fejlesztésekre lehet fordítani. Az elnök elmondta: annak ellenére, hogy nem érkeznek az uniós pénzek, ezek a fejlesztések elindulhatnak, mert a kormány döntése szerint a központi költségvetési forrásból megkapják ezeket a pénzeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában