kisalfold.hu podcast

2023.09.01. 07:01

A cigánykérdés örökké tart- Beszélgetés a mosonmagyaróvári romák vezetőivel

Milyen ma Magyarországon és azon belül Mosonmagyaróváron romának lenni? Milyen kihívásokkal néznek szembe és hogyan tudják kezelni azt a vezetők? Hogyan őrzik hagyományaikat? Erről is beszélgettünk podcastünkben id. Bertók Bélával, a Mosonmagyaróvári Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökével és Horváth Elemér vajdával.

Mészely Réka

Azon vagyunk, hogy a romák beilleszkedését segítsük a magyar társadalomba – hangsúlyozta id. Bertók Béla, a Mosonmagyaróvári Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Horváth Elemér vajda. Fotó: Kerekes István

– Ma romának lenni Magyarországon nagyon nehéz – vélekedett id. Bertók Béla, a Mosonmagyaróvári Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Mint mondta, azon vannak, hogy a mosonmagyaróvári romák be tudjanak illeszkedni a magyar társadalomba. Kihívást jelent, hogy sokan aluliskolázottak. Ezért tanfolyamokat szerveznek képzésükért, továbbá részt vesznek a közmunkaprogramban, ezáltal is próbálják őket visszahozni a munka világába. Az elnök szerint nem jellemző a munkanélküliség a mosonmagyaróvári romák körében, mindenkinek meg van a megélhetési forrása.

Hallgassa meg!

– Megteszünk mindent azért, hogy a mosonmagyaróvári romák a helyi társdalomnak a hasznos tagjai legyenek – vette át a szót Horváth Elemér, aki kitért a városban régóta gócpontnak számító Aranyossziget 18. szám alatti társasházra: "Végre pont kerül az egész végére. Személyesen elbeszélgettünk az ott lakókkal. Rettenetes állapotok vannak, egy jánossomorjai vállalkozó megvásárolta, és felvállalta, hogy a pince részen lévő szemétre, csótányokra, patkányokra megoldást keres."

– A cigánykérdés, olyan mint a kínai nagyfal: örökké fog tartani – vallja a vajda. 

Podcastünkben szó volt még a szociális lakások kérdéséről, arról, hogy még milyen munkákat tudnának vállalni, továbbá hagyományőrzésről is. Július végén roma napot szerveztek labdarúgó tornával egybekötve, a jótékonysági főzés bevételét a Fehérbot Fesztivál keretében a látássérülteknek ajánlották fel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában