Akadálymentesített épületek

2023.09.13. 13:07

1,14 milliárd forintos beruházás - Családias környezetbe költözött 102 fogyatékossággal élő személy a pásztori otthonból

Új otthonokba költözhettek a Gondoskodás Integrált Szociális Intézmény pásztori központjának ellátottjai Bodonhelyen, Bágyogszováton, Pásztoriban, Sopronnémetiben, Szilsárkányban és Vágon. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság 1,14 milliárd forintos, európai uniós forrásból megvalósult beruházása segítségével 102 fogyatékossággal élő személy költözhetett 10 családias légkörű, akadálymentesített, úgynevezett támogatott lakhatást nyújtó épületekbe.

Kisalföld.hu

A közelmúltban motorosok látogatták meg a pásztori otthon lakóit.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Férőhelykiváltás Pásztoriban című pályázatának célja a fogyatékossággal élő személyek számára ápolást-gondozást nyújtó, nagy létszámú intézményi ellátás teljes körű kiváltása, és a lakók igényeinek megfelelő, magas szintű, közösségi alapú szolgáltatás biztosítása.

A projektkeretében a Gondoskodás Integrált Szociális Intézmény vármegyei székhelyén lévő 102 férőhelyes bentlakásos intézményt "tagolták ki", 10 családias légkörű, akadálymentesített, a támogatott lakhatást megvalósító lakóház kialakításával. A fejlesztés eredményeként két 7 férőhelyes, két 8 férőhelyes és hat 12 férőhelyes, támogatott lakhatási szolgáltatást megvalósító lakóház épült Bodonhelyen, Bágyogszováton, Pásztoriban, Sopronnémetiben, Szilsárkányban és Vágon.

A Darazsak motoros csapat és a Slusszos Vaddisznók Motoros Baráti Kör tagjai a családi napjukon összegyűlt adományt vitték el az intézménybe. A lakók örültek a felsorakozott motoroknak, amiket akár ki is próbálhattak.

A beruházás során két szolgáltató központ is létesül az alapszolgáltatások nyújtásához és a foglalkoztatáshoz. A támogatott lakhatás, mint ellátási forma a nagy létszámú intézményi elhelyezéstől nemcsak abban különbözik, hogy kis létszámban, családias körülmények között, szép, kényelmes környezetben élnek az ellátottak, hanem abban is, hogy a településen belül megépült lakóházak a helyi közösségi életbe való bekapcsolódás lehetőségét is megadják számukra.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában