Számelmélet magas fokon

2023.08.28. 16:19

Tengerentúli kutatók is érkeztek - Matematikai konferenciát tartottak a Soproni Egyetemen - fotók

Öt napos matematikai konferenciasorozat indult a Soproni Egyetemen augusztus 28-án. A 25. Közép Európai Számelmélet Konferenciának otthont adó rendezvényre tizennégy országából (köztük a tengerentúlról) érkeztek tudósok, hogy megvitassák a téma aktuális kutatási eredményeit.

Kisalföld.hu

A soproni konferencia résztvevői. Fotók: Szalay Károly

- A számelmélet a matematikának egy érdekes ága. Kevés alkalmazási terület van, de az utóbbi időszakban sikerült egy olyan módszert kifejleszteni, ami a legbiztosabb titkosítási eljárásoknak az alapja például a számítógép kommunikációban, protokollban vagy a banki folyamatokban. Ennek köszönhetően a számelmélet újból visszanyerte presztízsét a matematikán belül - mondta el dr. Szalay László egyetemi tanár, a helyi szervezőbizottság elnöke. Hozzátette, hogy az egyetem nagy hangsúlyt fektet arra, hogy nemzetközi szinten is megjelenjen és erre az egyik legjobb lehetőség a konferenciák szervezése.

- A mostani rendezvényünkön 14 ország, közel hatvan résztvevője vesz részt. A többség Európából érkezett, de Amerikából, Kanadából, Dél-Afrikából, Algériából, Törökországból és Japánból is érkeztek vendégek. Azért is nagyon jó egy ilyen tanácskozás, mert az idősebb, tapasztalt professzorok elhozzák azokat a tanítványaikat, akik PhD tanulmányokat folytatnak vagy a közelmúltban szerezték meg ezen fokozatukat, ily módon a fiatal kutatók is bekapcsolódhatnak a tudományos vérkeringésbe - zárta a beszélgetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában