Globális felmelegedés

2023.08.14. 14:00

Klímaváltozás - A hőség hatásaira figyelmeztetnek Ausztriában

Agresszivitás és légzési problémák fokozottan jelentkezhetnek az embereknél, ha meleg van, és ez a lakosság meglepően nagy részét érinti – derül ki a Kuratoriums für Verkehrssicherheit (Osztrák Közlekedésbiztonsági Kuratórium – KfV) friss tanulmányából. Ez a tendencia a jövőben a klímaváltozás miatt valószínűleg fokozódik.

Kisalföld.hu

Illusztráció -

Forrás: Kisalföld Archív

Fotó: Csapó Balázs

A több mint 1200, Ausztria-szerte megkérdezett ember közül sokan kínzónak érzik a nyári extrém hőséget. Majdnem minden második ember szenvedett már el ájulásos rohamot a forró napokon. A nőket gyakrabban érinti a betegség, mint a férfiakat, a fiatalabbakat pedig gyakrabban, mint az 50 év felettieket – derül ki a Közlekedésbiztonsági Kuratórium tanulmányából - írta a volksgruppen.orf.at.

Extrém hőségben egyesek akár hőgutát is kaphatnak. Az olyan tünetek, mint a súlyos fejfájás, hányás vagy láz ennek jelei – magyarázza Hans Peter Hutter környezetgyógyász a MedUni Wien munkatársa. Az érintetteket a lehető leggyorsabban el kell vinni a napról, és hűteni kell őket – például nedves ruhákkal. Eszméletlen személynek soha nem szabad folyadékot adni, figyelmeztet Hutter.

A hőhullámok átlagos időtartama az elmúlt évtizedekben már körülbelül két nappal nőtt. Hőhullámról akkor beszélünk, ha a levegő hőmérséklete legalább három napig 30 fok felett van. A légkondicionáló berendezések ezért jelenleg a legnépszerűbbek az épületek átalakításai között: a megkérdezettek 23 százalékának már van, 29 százalékuk tervezi a beszerzését. Ha légkondicionálót használnak, a hőmérsékletet legfeljebb hat fokkal a külső hőmérséklet alatt kell beállítani – tanácsolja a kuratórium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában