Az Öreg-tavon szelték a habokat

2023.08.01. 11:25

Az Öreg-tavi Vitorlás Egylet nyílt napra várta a vitorlázni vágyókat Tatán

Ingyenes, nyílt napot tartottak az Öreg-tavi Vízi Vitorlás Egyletnél az elmúlt hétvégén. Az Öreg-tó partján lévő kikötőjénél akkora volt az érdeklődés a vitorlázás iránt, hogy 8–10 vitorlással alig győzte a személyzet kiszolgálni az érdeklődőket, akik szerették volna megtapasztalni a vitorlázás szépségeit és nehézségeit egyaránt.

Kiss T. József

A Horvát család Pozsony mellől érkezett, hogy kipróbálják, milyen az Öreg-tavon vitorlát bontani. Fotók: Kiss T. József

„Mennem kell, látod, mennyien vannak, csak jönnek folyamatosan – mondta a nyílt vitorlásnap főszervezője, Barta Egon. „Nem emlékszem, hogy ennyien lettek volna korábban, hivatalosan 218 fő vitorlázott 8 óra alatt ezen a szombaton. Persze mindenki csak képzett és rutinos vitorlázókkal mehetett ki a nyílt vízre. Egy kisebb vihar borzolta csak a kedélyeket és dagasztotta a vitorlákat, sikerült mindenkinek „révbe” érnie, és közben a vihar is le- csendesült. Azok, akik a vihar idején a nyílt vízen voltak, megtapasztalhatták, milyen veszélyes is lehet vihar idején még egy kisebb tó hullámzó felszíne is! Rajtuk kívül még legalább 30 fő vitorlázott folyamatosan az Öreg-tavon, akik nem a nyílt nap résztvevői voltak. A vitorlás nyílt nap jól sikerült mind az időjárás, mind a részt vevő személyi állomány, mind a látogatók szempontjából.” 

Csaba Attila (b), a vitorlásegylet elnöke és Barta Egon.

Az Öreg-tavi Vízi Vitorlás Egylet vezetője, Csaba Attila elmondta, 30 éves az egylet, amelynek ő az egyik alapítója. „Sokan megszerették és megtanulták nálunk a vitorlázást, több hajónak sajnos már nincsen helyünk. Egyre inkább elérhető áron lehet vitorlás hajóhoz jutni. Mostanában a kabinos hajókat keresik, ezeknek az ára hat-hétszázezer forint körül mozog, és még lehet rájuk költeni. A vezetésükhöz már jogosítvány megszerzése szükséges. A kedvtelési célú vitorlás kishajó vezetéséhez vezetői engedély kell. Évente rendezünk nyílt vitorlás napot, úgy látjuk, az emberek érdeklődve – egy kicsit talán irigykedve – nézegetik a gyönyörű vitorlás hajókat.” 

Barta Egon főszervező végezetül elmondta: a legfiatalabb utas egy 9 hónapos baba volt, a legidősebb pedig egy 78 éves hölgy. A legtöbben a Tatabánya–Tata–Oroszlány háromszögből jöttek, de érkeztek Győrtől Szegedig, Várpalotától Miskolcig sok településről. Még a Felvidékről is voltak családok, például Pozsony mellől a Horvát család gyermekeikkel. Köszönetet mondott még az Öreg-tó körüli „vitorlázók csapatának”, akiknek a segítsége nélkül nem valósulhatott volna meg az idei nyílt vitorlásnap. 

A Horvát család Pozsony mellől érkezett, hogy kipróbálják, milyen az Öreg-tavon vitorlát bontani. Fotók: Kiss T. József

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában