Értékek és a közösség

2023.07.16. 12:59

Megmentették a grófi kovácsműhelyt Dénesfán - galéria

A Magyar Falu Program támogatásával valósított meg beruházásokat a közelmúltban a dénesfai önkormányzat. A fejlesztéseket a hétvégi falunapon adták át jelképesen.

Cs. Kovács Attila

Fejlesztéseket adtak át Dénesfán. Takács Lajos (jobbról), Gyopáros Alpár és Osváth Csaba, Dénesfa erdélyi testvérfalujának polgármestere. Fotó: Cs. Kovács Attila

A közelmúlt fejlesztéseit ünnepelték meg a hétvégén Dénesfán. Falunapot tartottak a településen és ennek keretében számolt be Takács Lajos polgármester a megvalósított beruházásokról. Kiemelte, hogy nem könnyű gazdasági helyzetben, állami támogatással, a Magyar Falu Program keretében sikerült megvalósítani terveiket. Bővítették közösségi terület a Községháza udvarán, építettek járdát és az egykori grófi majorban a kovácsműhely tetőzetét is sikerült felújítani.

Takács Lajos egy 1968-as Kisalföldből idézett cikket, mely arról szól, hogy elnéptelenedik a község, a fiatalok elköltöznek. Nincs támogatás fejlesztésekre, nincs szórakozási lehetőség, orvosi ellátás sem áll rendelkezésre. Nincs ami otthon tartsa a helybelieket. "Az 1968-as állapotokhoz képest, igaz, hogy a lélekszám alaposan lecsökkent, de az elmúlt években komoly fejlődés indult meg Dénesfán is. A vidékfejlesztés tehát elkezdődött és azt szeretnénk, ha ezek a lehetőségek a továbbiakban is megmaradnának"-hangsúlyozta a polgármester.

Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő, a Magyar Falu Programot felügyelő kormánybiztos beszédében emlékeztetett: a dénesfai polgármester korábban gyakran bírálta a pályázati rendszereket. Bürokratikusnak, hosszan tartónak találta őket, ráadásul arra is felhívta a figyelmet, hogy a pályázatos beruházásokra jellemző a túlárazás. A Magyar Falu Program 2018-as tervezésekor ezeket az érveket is figyelembe vették, és a program pályázatai, feltételei már Takács Lajosnak is "megfeleltek".

- 2019 óta Dénesfa 188 millió forintnyi beruházást hajtott végre a Magyar Falu Program segítségével. Nagyon fontos beruházások ezek, hiszen egy-egy útfelújítás, eszközbeszerzés, infrastrukturális fejlesztés, például a falugondnoki busz cseréje komolyan javítják a faluban élők életminőségét. De a dénesfai kovácsműhely megmentése is kiemelkedő. Mutatja ugyanis, hogy a falvak milyen elképesztő értékekkel bírnak még most is. Meggyőződésem, hogy két dolog tudja kimozdítani a községeket az elmúlt évtizedek rossz örökségéből. Az értékeik, tárgyiak és szellemiek egyaránt, illetve a falusi közösségek. Ha ezeket életben tudjuk tartani és tovább tudjuk adni, akkor a falvaknak lesz jövője-emelte ki Gyopáros Alpár.

Takács Lajos a Kisalföldnek elmondta: az elmúlt hónapokban bővítették a közösségi pavilont, felújították a kovácsműhely tetőzetét, illetve járdát építettek az Ady Endre utcában. Mindezekhez összesen 26 millió forintos támogatást kaptak a Magyar Falu Programban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában