Fejlesztések

2023.07.16. 13:16

Érdemesebb lesz Bécsből repülni? Új vasútvonal épül a schwehati repülőtérig

Vitézy Dávid a BKK korábbi vezérigazgatója szemlézte közösségi média oldalán az osztrák államvasút bejelentését egy új fejlesztéssel kapcsolatban.

Kisalföld.hu

Forrás: ÖBB

"Az osztrák államvasút, az Österreichische Bundesbahnen (ÖBB) bejelentése szerint európai uniós források segítségével megindul az évek óta tervezett vasúti építkezés Bruck an der Leitha (Lajtabruck) és a bécsi Schwechat nemzetközi repülőtér közötti új vasúti fővonal kiépítésére. 

Ez azt jelenti, hogy a teljesen zöldmezősen kiépülő, új pályán az összes Budapest, Győr és Pozsony felől érkező, Bécsbe tartó vonat az osztrák főváros előtt eléri a bécsi nemzetközi repülőtérhez tartozó föld alatti vasútállomást is."

"A bécsi repülőtér így Nyugat-Magyarország felől közelebb kerül, mint a budapesti - és Budapestről is óránként átszállás nélkül elérhető lesz vonattal, Kelenföldről 2 óra alatt. Az osztrák beruházás messze túllát a lokális részérdekeken, a bécsi repülőtér európai versenyképességét és összeurópai logikán a légi és a vasúti hálózati összekapcsoltságát igyekszik javítani." írta Vitézy Dávid elemezve a bejelentés jelentőségét hazánkra nézve.

Az új vasútvonalról németül beszámolt az ÖBB is:

Az ÖBB honlapján a beruházással kapcsolatban azt írják, az új összekötő útvonal része a Bécs-Bécs repülőtér - Győr-Budapest- Pozsony határokon átívelő együttműködésnek, így komoly szerepet vállal az Európai Unión belüli kapcsolatok építésében, segítve a munkavállalók ingázását és új munkahelyeket is teremtve. A 26 kilométeres eddig áthidalás nélküli táv építése az előzetes tervek szerint 2026-ban indul el, és 2032-re készül el. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában