Helyi közélet

2023.06.29. 09:12

Miniszteri elismerés a Soproni Szakképzési Centrum kancellárjának, Králik Tibornak

Szakképzésért Apáczai Csere János-díjban részesült a tanév végén Králik Tibor, a Soproni Szakképzési Centrum kancellárja. A 2020-ban alapított díjat a soproni pedagógus a szakképzés és felnőttképzés területén végzett magas szintű tevékenységének elismeréséért kapta.

kisalfold.hu

A díjat dr. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár és dr. Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke adták át Králik Tibornak (középen).

Králik Tibor több évtizedes kimagasló, precíz, innovatív szakmai tevékenységét és a szakképzés megújításában, fejlesztésében végzett munkáját ismerték el a rangos kitüntetéssel. Komoly érdemeket szerzett a szakképzési minőségbiztosítási rendszer kidolgozásában és bevezetésében. Két év általános iskolai tanítás után több mint 40 éve a szakképzésben dolgozik. A Soproni Szakképzési Centrum Handler Nándor Technikumban 33 évet töltött el, 24 évig igazgatóként irányította az intézmény munkáját. 2015. július 1-jén kapott megbízást a Soproni Szakképzési Centrum főigazgatói beosztására, majd 2019-től a kancellári pozícióra. 

A Handler-iskola igazgatójaként aktívan részt vett a szakképzés több területét érintő fejlesztésben, ebben az időszakban az iskola rendre kiváló eredményt ért el. Az intézmény képzési szerkezetét a munkaerőpiaci igények alapján folyamatosan korszerűsítette. 1996-tól az angliai tapasztalatok alapján bevezette iskolájában a kompetenciaelvű moduláris szakképzési modellt. Az intézményben megteremtette a szépészeti ágazat és a művészeti képzés (kreatív ágazat) feltételeit. Ezen ágazatok az országos elismertség mellett meghatározóvá váltak az iskola szakképzési rendszerében. Vezetése alatt a „Szakma Sztár” versenyeken (Szakma Kiváló Tanulója Verseny, Országos Szakmai Tanulmányi Verseny) a Handler az ország egyik legtöbb dobogós helyet elért iskolája lett. Ez az eredményesség azóta is töretlen. A duális szakképzésben is kiváló eredményt ért el vezetése alatt az intézmény, az alapozó tanműhelyi év után a tanulók 92 százaléka a gyakorlati képzésben tanulószerződéssel vett részt. 
Főigazgatói tevékenysége idején, 2015-től a Soproni SZC hat szakképző intézményének munkáját irányította, 2019-től pedig további két szakképző intézmény sikeres integrációját hajtotta végre. Vezetői és menedzseri képességeinek köszönhetően több milliárd forint értékben valósultak meg fejlesztések európai uniós, kormányzati és helyi forrásokból a centrum intézményeiben. Sikeresen bevonta a helyi vállalkozásokat a duális képzésbe és nagy hangsúlyt helyez a helyi szervezetekkel való szoros együttműködésre. Aktívan részt vesz több társadalmi és szakmai szervezet munkájában. 

Elévülhetetlen a szakképzés megújításában és fejlesztésében végzett szakmai munkája, az EQAVET-alapú szakképzési minőségbiztosítási rendszer kidolgozásában és bevezetésében végzett tevékenysége. Számos publikációja jelent meg minőségfejlesztés, minőségbiztosítás, szakképzés és oktatás témákban. A mai napig szakmai oktatói és vezetői képzési tartalmakat készít, továbbképzéseket tart. Szakmai és szakértői tanácsadást folytat a szakképzési minőségbiztosítás és a szakmai képzés módszertanára vonatkozóan. Munkásságát számos korábbi állami, helyi és szakmai elismerés is igazolja. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában