Legfontosabb az idő

2023.06.08. 09:04

A stroke-betegek bázisává válhat Győr

Az akut stroke sikeres gyógyításának egyik legfontosabb kulcsa az idő. Minél hamarabb jut ellátáshoz egy beteg, annál nagyobb sikerrel tudják kezelni. Nem napokról, hanem órákról beszélünk, így hatalmas előrelépés a győri kórházban, hogy neurointervenciós szakorvos is érkezett a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházba, ahol dr. Kornfeld Ákos már három mechanikus thrombectomiát is elvégzett – írja weboldalán a kórház.

kisalfold.hu

Dr. Kornfeld Ákos neurológus hetente két-három napot dolgozik a győri kórházban.

Fotó: Rákóczy Ádám

Súlyos beszédzavarral, a fél oldalára lebénulva érkezett az első beteg a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház műtőjébe, ahol dr. Kornfeld Ákos neurológus profi, felkészült csapattal várta. 
– A beteg a műtét végére ott az asztalon szinte teljesen tünetmentessé vált – mondja dr. Kornfeld Ákos. – Másnap délre pedig minden funkciója rendben volt, őt már haza is engedték. Ez a mechanikus thrombectomia óriási előnye. Ez a terápia jelenleg a modern orvostudomány leghatékonyabb módszere az érelzáródásos stroke-betegek kezelésére. 

Kulcsfontosságú az idő 

Az agyi érelzáródás okozta stroke kezelését a lehető leghamarabb meg kell kezdeni. Ahogy telnek a percek és az órák, úgy hal el visszafordíthatatlanul az agy érintett része. A stroke ugyan nem feltétlenül halálos kór, de nagyon súlyosan hat az érintett beteg életminőségére, ezzel együtt a hozzátartozók életére is. A beteg jellemzően nem képes az önellátásra, a kommunikációra, mindez nemcsak lelkileg, de anyagilag is súlyosan megviselheti a családokat. Nem véletlenül fektetnek ekkora hangsúlyt a prevencióra: fontos, hogy időben felismerjük a jeleket, tüneteket, úgymint beszédzavar, bénulás, látászavar, és a lehető leghamarabb orvoshoz vigyük a beteget. 
– A stroke népbetegség. Sajnos egyre gyakoribb és egyre fiatalabb betegeknél fordul elő – mondja dr. Rum Gábor, a neurológiai osztály főorvosa. – Kulcsfontosságú, hogy mennyi idő alatt kerül mentőautóba a beteg, és onnantól számolva mennyi idő múlva kezdik meg a kezelését. 

Egyszerre sokan dolgoznak 

A beteg minden esetben a sürgősségi osztályra érkezik, ahol már az útközben kapott információk alapján fogadják. Azonnal megkezdik a neurológiai és képalkotó vizsgálatokat, hogy minél pontosabban meg tudják határozni az elzáródás helyzetét és mértékét; a gyógyszeres vérrögoldás, azaz a trombolízis az első, amit tenni tudnak a betegért. Győrben van CT- és MR-vizsgálatra is lehetőség, amik rendkívül fontosak ahhoz, hogy meg tudják állapítani, milyen típusú stroke-ok ezek. 
– A kontrasztanyagos koponya-CT képét már akár otthon is meg tudom nézni, az elektronikus szolgáltatási tér nagyon felgyorsította ezeket a folyamatokat – folytatja dr. Kornfeld Ákos. – Ez egy hatalmas teammunka, ami nagy koncentrációt, pontosságot igényel minden résztvevőtől. Ahhoz, hogy a mechanikus thrombectomia elvégezhető legyen, számos feltételnek teljesülnie kell mind a beteg, mind a személyzet részéről. Az eljárás során lényegében egy artérián keresztül jutunk el az agyban lévő elzáródáshoz, amit manuálisan, egy katéteren keresztül távolítunk el onnan. Ilyen beavatkozás elvégzésére eddig Győrből Budapestre szállították a betegeket, így mindannyiunk szempontjából óriási előrelépés, hogy már helyben, a győri kórházban meg tudjuk őket műteni. 

Győrben minden adott 

Mint ahogy a cikk elején már utaltunk rá, az idő ebben az esetben kulcsfontosságú tényező. Ha a vérrög olyan elzáródást okoz, hogy a vér- áram nem talál kerülő utat, szűkül az idő keresztmetszete, amíg még tenni tudnak a betegért. Hogy végül a stroke-on átesett beteg tud-e profitálni a beavatkozásból, az is leginkább az idő kérdése. 
– Győrben minden adott ahhoz, hogy a lehető legtöbb emberen segítsünk. A technika adott, az asszisztencia profi, szükség van az ő megbecsülésükre, mert nélkülük nem működne a rendszer – fogalmaz dr. Kornfeld Ákos. 

A győri származású neurointervenciós szakorvos jelenleg heti 2–3 napot dolgozik Győrben, rajta kívül dr. Szabó Albert vesz még részt a mechanikus thrombectomia beavatkozásokon. 
– Radiológus, neurológus, neurointervenciós szakemberek közösen döntenek arról, hogy milyen beavatkozás szükséges, illetve lehetséges – mondja dr. Rum Gábor. – Ezért is nagyon fontos a profi, szakképzett team jelenléte, hiszen olykor nagyon nehéz döntéseket kell meg- hozniuk. Esetenként szükség lehet aneszteziológusra is, ilyenkor nagyon sokan dolgoznak azon egyszerre, akár a laborokban, akár a műtőben, hogy sikeres legyen a beavatkozás. Ahhoz, hogy optimális legyen a helyzet, további humán erőforrásra lesz szükség, mindez komoly szakmai kihívás, ugyanakkor komoly szakmai nívó is, ha ezt meg tudjuk itt, Győrben teremteni. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában