Ballagás 2023

2023.05.06. 14:52

Dupla ballagás - Nagycenken is elbúcsúztak iskolájuktól a soproni Széchenyi István Gimnázium végzősei - Fotók

Rendhagyó módon idén kétszer is elballagtak a Soproni Széchenyi István Gimnázium végzősei. A hagyományos búcsúzást múlt csütörtökön tartották bejárva az iskola folyosóit, szombaton pedig Nagycenken, a Széchenyi-kastély parkjában rendezték meg a centenáriumi ballagási ünnepséget.

Bódvai Ildikó

Fotó: Rombai Péter

A soproni Széchenyi István Gimnázium végzősei csütörtökön tartották a hagyományos ballagást, amelyen elbúcsúztak a gimnáziumtól, valamint az alsóbb évfolyamok sorfala közt elhaladva megkoszorúzták a Széchenyi-szobrot a Széchenyi téren. Szombaton rendhagyó, centenáriumi ballagási ünnepséget tartottak a nagycenki Széchenyi-kastély parkjában annak apropóján, hogy az intézmény 100 éve viseli a „legnagyobb magyar” nevét. 

Bár többször is szemerkélni kezdett az eső, végül megkegyelmezett az időjárás a ballagóknak és csodálatos környezetben, felemelő ünnepséggel búcsúzhattak életük négy meghatározó évétől. A gimnázium azért tartotta idén Nagycenken az ünnepséget, mert az intézmény 100 éve vette fel a legnagyobb magyar nevét. Ez előtt tisztelgett a Centenáriumi Tanév számos programja, aminek egyik legkiemelkedőbb eseménye a szombati ballagás volt.

A Soproni Széchenyi István Gimnázium négy osztályának 121 tanulója búcsúzott idén az iskolától

A gimnázium diákjai és tanárai igazán kitettek magukért, rendkívül színvonalas zenés, verses műsort állítottak össze. A Széchenyi-kastély parkjában rendezett ballagási ünnepség szónoka Czobor László volt, akit egykori diákként és tanárként 46 év emlékei fűznek a gimnáziumhoz. Meghatódva beszélt az iskola szellemiségéről és arról, mit kapott a nagy tanárelődöktől. 

- Optimizmus, hit, remény és hazaszeretet. Ezek az erények gróf Széchenyi István örökségét is jelentik, aki korának bölcs gondolkodója, reformer és hazafi volt - fogalmazott. A ballagóknak azt mondta, váltsák valóra az álmaikat. Ehhez erőt, bátorságot és kitartást kívánt.

Farkas Gábor igazgató örömét fejezte ki, hogy a Centenáriumi Tanévben a Széchenyi család ősi kastélyparkjában tarthatják a ballagást, lezárva azt a lelki utazást, ami a mauzóleumnál tett fogadalomtételtől az érettségiig tart. A végzősök búcsúját fájdalmasnak, egyben felemelőnek nevezte. 

Elismerésekkel búcsúznak

- Az érettségi után magatoknak kell a saját környezeteteket, életeteket alakítani - figyelmeztetett. Ezután mindenkinek megköszönte az egész éves munkát, majd elismeréseket adott át az iskola kiválóságainak, köztük Németh Annának, Fandák Ajándéknak, Sajtos Józsefnek és Szántó Katának, akiknek a gimnázium négy éve alatt végig kitűnő volt a bizonyítványuk. 
Idén második alkalommal adták át a Gróf Széchenyi István Nagydíjat, amit Kónya Máté kapott. Máté a kiváló tanulmányi eredménye mellett kimagasló közösségi munkájával érdemelte ki a rangos elismerést. Ő alapította például a tisztább, szebb városért aktívan cselekvő Zöld Sopronért Társaságot és a ballagási ünnepségnek is az egyik levezetője volt.

Az eseményen részt vett többek között Barcza Attila országgyűlési képviselő, Farkas Ciprián, Sopron és Csorba János, Nagycenk polgármestere, valamint Marek János, a Soproni Tankerületi Központ igazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában