15-20 család élt ott egykoron

2023.05.16. 21:35

A kápolna maradt fenn egyedül a szilsárkányi majorból

Egykor nagy élet volt a Szilsárkányhoz tartozó Kápolnásmajorban. A Ráth-birtok alkalmazottjai éltek ott, a szép napokra ma már csak a 86-os főút mentén álló kicsi kápolna emlékeztet.

Cs. Kovács Attila

A kápolnában a Hőgyészy-emléktábla mellett egy Mária- és egy Jézus-kép látható, valamint egy felirat: Isten kísérjen utadon! Fotó: Cs. Kovács Attila

Szilsárkány és Csorna között, a 86-os főút mentén áll magányosan egy százkilencvenhárom éves kápolna. 

Valamikor a közelében terült el Kápolnásmajor, vagy ahogy a múlt század eleji összeírások említik: Kápolnai major. A telep Szilsárkányhoz tartozott. 

Az épületet a Hőgyészy család emeltette 1830 májusában hálából, hogy két fiuk szerencsésen megmenekült, miután azon a helyen elragadták őket a lovak. A Vogel család birtoka volt, utolsó bérlője pedig a II. világháború előtt és alatt Ráth Endre. A telepet tizenöt-húsz család lakta. 

A korabeli feljegyzések szerint a Dervalics, Vizi, Déri, Nagy, Horváth, Szabó, Tóth, Kovács, Varga, Fekete, Német, Hegyi, Rákos, Gáspár, Farkas családok éltek a majorban, szoba-konyhás lakásokban. A gyerekeket mindennap lovas kocsi szállította a szilsárkányi iskolába, majd a tanítás után haza. A családok a világháború után költöztek el Kápolnásmajorból. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában