Egymillió forintba került a rendrakás a határban

2023.05.10. 10:54

A dénesfai önkormányzat vitte el a balhét és a szemetet

Sokba került a dénesfaiaknak egy halom szemét a falu határában, melyet ismeretlenek vittek oda. Vélhetően egy házfelújítás eredménye az egymillió forintos számla, amit a helyiek állnak. A pénz nagyon hiányzik a költségvetésből.

Cs. Kovács Attila

A szemét eltakarítására a helyieket kötelezte a hivatal. Takács Lajos polgármester is kivette részét a munkából. Fotó: Cs. Kovács Attila

Egy illegálisan elhelyezett szemétkupac elszállíttatása több mint egymillió forintjába került a közelmúltban a dénesfai önkormányzatnak. A falu határában, egy tagút mentén szórták ki ismeretlenek a hulladékot, a rendrakásra a vármegyei Kormányhivatal szólította fel a Községházát. Kiderült, hogy a Hulladékradar alkalmazáson keresztül érkezett bejelentés a ramatyról. A település polgármestere tudomásul veszi, hogy övék a feladat, de ugyanakkor aggódik is: az egymillió forint nagyon hiányzik a kasszából.

Fotó: Cs. Kovács Attila

A Kormányhivatal munkatársai, miután megkapták a bejelentést, helyszíni szemlét tartottak. Ezen megállapították, hogy a jelzett területen valóban ott van a hulladék. 

Azbesztet tartalmazó építőanyag, kevert építési, bontási hulladék, illetve egyéb, kommunális hulladék. Összesen körülbelül 26 tonna mennyiség került a hivatalos iratokba.

Illetve a felszólítás, hogy az önkormányzat szüntesse meg a szennyezést és gondoskodjon a szemét elszállításáról. Természetesen mindent a maga helyére. Azaz, az azbesztanyagú palát speciális engedéllyel rendelkező céghez kellett eljuttatni. Abból közel 500 kilónyi volt a dénesfai határban. Az építési törmelékkel pedig négyet fordult egy négytengelyes teherautó. A maradékot, a háztartási szemetet a "községi kukákba" rakták bele. A kupac helyére két autónyi rostált földet vitetett ki az önkormányzat. Mindez tehát több mint egymillió forintjukba került a helyieknek.

Fotó: Cs. Kovács Attila

- A palát Szombathelyre vitték, az építési törmelékre egy beledi vállalkozással szerződtünk, a háztartási hulladékot magunk rendeztük el. Minderről, a törvényi kötelezettségemnek eleget téve beszámoltam a Kormányhivatalnak is, fényképekkel igazolva a rendrakást. Arra azonban hiába keresem a választ, hogy mi lehet a megoldás erre az egyébként nem csak nálunk előforduló helyzetre? Hogyan akadályozhatnánk meg, hogy idegenek a falunka határát szeméttelepnek nézzék? Mert nyilván nem helyiek voltak. Miként tudjuk aztán pótolni ezt az egymillió forintot a költségvetésben? Tartalékunk ugyanis nincs, azt viszont nem szeretnénk, ha felelőtlen emberek miatt akár az óvodánk működése kerülne veszélybe-vetette fel a következményeket Takács Lajos polgármester.

Fotó: Cs. Kovács Attila

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában