Zöld utat kapott

2023.04.27. 11:38

Megszűntették az egykori cukorgyár épületének védettségét, hogy éttermet, kamionos pihenőt építhessenek belőle Mosonszentmiklóson

Cs. Kovács Attila

Jelentős ipartörténeti emléke a községnek a volt cukorgyár épülete.

Forrás: Mosonszentmiklós önkormányzata

A mosonszentmiklósi önkormányzat tájékoztatása szerint a falu gyártelepi részén álló, egykori cukorgyár épületénél kamionospihenőt, éttermet, szálláshelyet és egy javítóműhelyt alakítana ki a terület tulajdonosa. A szakhatósági engedélyeket szeretnék beszerezni a beruházáshoz. 

Mindezt azzal kapcsolatban tette közzé a községháza, hogy az ingatlan gazdája kérte az épület helyi védelmének megszüntetését. Az épület műszaki vizsgálatát egy szakértői folyamat előzte meg. Részletes szerkezeti, bontási és fotódokumentáció készült, melyet elküldtek a helyi főépítésznek véleményezésre. A szakértői munkát két cég végezte el. A település főépítésze elkészítette a benyújtott iratok alapján a szakmai véleményét, melyben hozzájárult az épület helyi védelmének megszüntetéséhez. 

Ezután történhetett meg a rendelet módosítása. Az épülettel kapcsolatos dokumentáció a polgármesteri hivatalban az érdeklődők rendelkezésére áll, illetve a község honlapján is megtekinthető. A közlemény hozzáteszi, hogy az utókor számára is megőrzik az anyagot. A főépítész egyébként szakvéleményében megjegyzi: az egykori cukorgyár épülete fontos településtörténeti érték, a XIX. század közepén lezajlott erős iparosodás legjelentősebb helyi épített öröksége. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában