OTDK, a tudomány jegyében

2023.04.03. 21:00

Megmutatják tudásukat a tehetséges fiatalok Győrben - galéria

Hazánk legnagyobb tudományos eseményének, a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia nyitórendezvényének helyszínéül szolgált hétfőn a Győri Nemzeti Színház, mely az OTDK Állam- és Jogtudományi Szekciójának nyitóünnepsége is volt egyben.

Kustor Réka

Fotók: Huszár Gábor

Fotó: Huszar Gabor

  • A háromnapos jogtudományi hallgatói seregszemle szervezője a Széchenyi István Egyetem.
  • Ez idő alatt összesen 31 tagozatban csaknem 300 pályamunka mérettetik meg azon szakmai rendezvényen, mely lehetőséget biztosít a tehetséges, alkotó fiatalok bemutatkozására.

A rendezvény fővédnöke a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Magyar Tudományos Akadémia. Prof dr. Friedler Ferenc, a Széchenyi István Egyetem rektora, tudományos elnökhelyettes az egyetem legalapvetőbb feladataként a hallgatók sikeres szakmai pályára való felkészítését említette, s hozzátette, azok vívhatják ki a legnagyobb elismerést, akik motiváltak az egyéni teljesítmény elérésében, tudnak csapatban, másokkal együttműködve dolgozni, és igazolták képességüket az átlagosnál jobb teljesítmény elérésében.

A Széchenyi egyetem a tehetséggondozást ebben a szellemben építette fel, és működteti, mely, mint azt a rektor elmondta, biztos alapokon nyugszik. A működésünk rugalmas, a nemzetközi és hazai vállalatokkal való projektalapú együttműködések stabil hátteret adnak fejlesztéseikhez. Ezek közül is kiemelendő, hogy bővül az egyébként is kiváló infrastruktúrájuk, folyamatban van a zalaegerszegi képzés és innovációs központ, a győri tudományos innovációs park, valamint az egészségtechnológai kampusz építése, és hamarosan átadják a mosonmagyaróvári smart farmot.

Prof. dr. Smuk Péter a Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi karának dékánja megjegyezte, hogy az összes hazai jogi és államtudományi kar két határon túli egyetemmel kiegészülve képviselteti magát azon a konferencián, ahol a hallgatók munkáit a hivatásrendek legmagasabb képviselő zsűrizik. „Úgy gondolom, hogy ez minden hallgatónak hatalmas élmény, mellyel megalapozhatja a jövőbeni pályafutását.”

Dr. Kupecki Nóra, az Igazságügyi Minisztérium alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemét felelős helyettes államtitkár az Országos Tudományos Diákköri Konferenciát eképp jellmezte: „Mindig új lehetőség a teremtő gondolatok megalkotására” - mondta, hozzátette - „Fontos, hogy a jogtudomány is innovatív legyen,új ötletekkel, problémafelvetésekkel, megoldásokkal, erre is jó ez a rendezvény.”

Az Igazságügyi Minisztérium elkötelezetten támogatja a hallgatókat jogászösztöndíjakkal, illetve az oktatók munkáját kutatásfejlesztési támogatásokkal, hogy a képzés még magasabb színvonalú legyen.

Prof. dr. Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke számadatokat is közölt, miszerint több mint 14 ezer dolgozatból választották ki azt az 5 ezret, amellyel részt vesznek az indulók országszerte 16 szekcióban, 11 helyszínen. A nyitány hétfőn Győrben volt, a konferenciasorozatnak pedig április 27-én a Pécsi Tudományegyetem Szekszárdi kampuszán lesz vége, továbbá a határon túl is lesz két konferencia. „Ez egy 15 ezer embert megmozgató esemény, ami három hét alatt végigsöpör a magyar tudományon.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában