Honvéd program fiataloknak

2023.04.26. 15:41

Hazafias kadétok ismerkednek a katonaélettel Győrben - fotók

– Egy nagy család tagja lehetek, olyan bajtársakkal vagyok együtt, akik segítenek bármiben – válaszolta Stark Krisztián, a győri Győri SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikum negyedik osztályos diákja arra a kérdésre, miért jó a honvéd kadét programban lenni.

Barki Andrea

A programban résztvevő fiatalokat honvédelmi ismeretekre oktatják. Megismerkednek a Magyar Honvédség katonai szervezeteivel és korosztályuknak megfelelő fizikai felkészítést is kapnak. Fotók: Csapó Balázs

  • Regionális konferenciát tartottak a hazafias honvédelmi nevelésről Győrújbaráton.

Túlélési gyakorlatok

– Azért választottam ezt a fakultációt az iskolában, mert katonai pályára készülök. Szerettem volna jobban belelátni a honvédség életébe. A kadét program után a honvédségnél szeretnék elhelyezkedni. Ez az álmom. Édesapám és nagyapám is volt sorkatona, sokat meséltek az élményeikről. Voltam honvédelmi táborokban, ami nagy hatással volt rám.

A kadét programban többek között megismertük a honvédség felépítését, beláttunk a kiképzési rendszerébe, túlélési gyakorlatokon vettünk részt, egészségügyi ismereteket tanultunk. Mivel elmúltam tizennyolc éves, már részt vehetek a honvédség tartalékos programjában. Az iskola befejezése után egyelőre ott fogok szolgálatot teljesíteni – részletezte a terveit Krisztián.

Tapasztalatok

A honvéd kadét programban résztvevő diákok, tanárok is elmondták tapasztalataikat szerdán a Magyar Honvédség 7. Területvédelmi Ezred Győrújbaráton szervezett regionális konferenciáján, melyen a Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém vármegyébe települt katonai szervezetek parancsnokai, az oktatási intézmények, szakképzési centrumok vezetői vettek részt.

Jövőre már négy iskolában a Nyugat-Dunántúlon

– A honvéd kadét program nem egy katonai kiképzés. A fiatalokat honvédelmi ismeretekre oktatjuk. Megismerkednek a Magyar Honvédség katonai szervezeteivel és korosztályuknak megfelelő fizikai felkészítést is kapnak. Támogatjuk, mentoráljuk a iskolákat. Az a célunk, hogy a régióban növeljük a programban részt vevő iskolák számát. Azért is hívtuk meg a szakképzési centrumok kancellárjait, a tankerületek igazgatóit, hogy halljanak a honvéd kadétprogramról.

A már csatlakozott intézmények is elmondták tapasztalataikat. A konferencián résztvevő kadétok is beszélnek arról, mit nyújt számukra a program. A győri Bercsényi iskola kadétjai rögtönzött akadálypályát is teljesítettek – mondta el dr. Horváth Zoltán ezredes, a Magyar Honvédség 7. Területvédelmi Ezred parancsnoka, aki arról is beszámolt, hogy jelenleg a győri Bercsényi és a mezőörsi iskolában, valamint a szombathelyi Premontrei Gimnáziumban működik a honvéd kadét program, de jövőre a már Savaria középiskolában is beindul a képzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában