Mérések Győrszentivánon

2023.04.14. 15:32

A szakértő szerint félni nem kell - Mérési adatokat ismertettek Győrszentiván levegőjéről a győri Városházán - fotók, videó

Ismertették a győrszentiváni levegőminőség mérés részeredményeit a győri városházán pénteken. Két mérési pont – a Sugár út és a Váci Mihály utca – egyelőre kétszer kéthetes értékeit mutatták be a sajtó képviselőinek.

kisalfold.hu

Tájékoztató

Dr. Dézsi Csaba András polgármester hangsúlyozta, hogy az emberek egészsége fontos, úgy a levegő minősége szempontjából, mint a riogatás okozta szorongás szempontjából, hiszen sok betegség forrása pszichoszomatikus. A polgármester ezért azt ajánlotta, támaszkodjunk az adatokra.

Videó a tájékoztatóról

Sík Sándor, a városrész önkormányzati képviselője hangsúlyozta, hogy a most ismertetett első két mérési ciklus pont a fűtési szezonra esik, a másik kettővel egyben lehet majd az egész éves adatok tükrében valódi tendenciákat kimutatni. Méréstechnikai szempontból is csak akkor tekinthető majd hivatalosnak az eredmény.

Magyar Imre, a Green Lab Magyarország Mérnöki Iroda Kft. munkatársa ismertette az eredményeket.

Az első ponton a 24 órás mérés alapján a benz(a)pirén három, a formaldehid hat esetben lépte túl a meghatározott határértéket, bár a formaldehid esetében hivatalosan ezt tervezési irányértéknek hívják. Ugyanezen két vizsgált anyag lépte túl a határértéket a második pont 24 órás mérései szerint is, mindkettő négy alkalommal.

Dr. Dézsi Csaba András megkérdezte a szakértőt, ezek alapján kell-e egészségügyi veszélytől tartani. Azt mondta Magyar Imre, hogy egyelőre semmiképp nem indokolt a félelem, de az értékekre oda kell figyelni. Arra is kitértek, még a munkaegészségügyi határérték is magasabb ezeknél az értékeknél, tehát azok, akik egész életükben a legmagasabb formaldehid terhelés mellett dolgoznak, azok sem szabad, hogy tüneteket észleljenek.

Az egyes elszigetelt kiugrások arra utalnak, hogy valamilyen lokális hatás érvényesült. A vizsgált anyagok közül egyedül a formaldehid az, ami ipari tevékenység hatására jelentkezik, elsősorban a faipari tevékenység, bútorgyártás kísérőjeként.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy a Szentiváni Öko Szeglet OMSZ Referencia Labor Molnár Vid utcai mérőállomása is a benz(a)pirén januári vizsgálatánál tapasztalt a tizennégy napos mérési időszak első négy napján határérték túllépést, amely Lautner Péter levegőtisztaság-védelem szakértő szerint is származhat a vegyes tüzelésből. A vizsgált időszakban azonban a formaldehid átlagkoncentrációk mért értékei a tervezési irányértéket 18 esetben lépték át.

A pénteken bemutatott adatok szerint a civilekhez hasonlóan az önkormányzat is tapasztalt a szállópor koncentrációban határérték túllépéseket, de az egész éves fűtési időszakon kívüli mérések is szükségesek ahhoz, hogy ezek mértékét érdemben lehessen vizsgálni.

Újságírói kérdésekre reagálva a polgármester elmondta, hogy nem tudja komolyan venni a győrszentiváni orvosok panaszát, miszerint a légzőszervi, és daganatos megbetegedések gyakoribbá váltak a környéken. Mint elmondta, nem érkezett hivatalos jelentés az orvosok felől az illetékes hivatal felé, így a megfigyeléseik egyelőre nem többek vélelmezésnél, nincsenek adatok. Az asztmás és daganatos betegségek száma sajnos világszerte nő, többek között a diagnosztikai eljárások fejlődésével is – magyarázta.

Sík Sándor hozzátette, hogy az iskolában a diákok száma megkétszereződött a közelmúltban, és Covid illetve influenza szezon is volt, így a légzőszervi panaszok szaporodása igazából nem meglepő, és nem biztos, hogy összefüggésbe hozható ipari tevékenységgel.

A méréseket térben és időben is tervezik kiterjeszteni, hogy területenként, vagy akár hasonló városokkal is összevethetővé váljanak az adatok. Magyar Imrét szerettük volna megkérdezni arról, megnyugodhatnak-e a győrszentiváni lakosok, és hogy összevethetőek-e a szentiváni civilek mérései és a most bemutatott adatok, de a szakértő elzárkózott a válaszadás elől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában