Megelőzés

2023.02.20. 10:51

Közös fórum a madármérgezések ellen Komárom-Esztergom vármegyében

Kerek- asztal-fórumot szervezett február 9-én a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya a madármérgezéses esetek kapcsán. Utánajártunk, hogy hol történtek ilyen természetkárosító bűncselekmények és hogy hogyan lehet megelőzni ezeket.

kisalfold.hu

Pretsner Ramóna alezredes kérdésünkre elmondta, szerencsére nem gyakoriak vármegyénkben a madármérgezéses esetek, azonban 2021 tavaszán és 2022 elején Kisbér területén sajnos két eset is előfordult. Valaki mérgezett csalit, csalikat helyezett el a területen, a 2021-es esetben több millió forintos kár keletkezett, hiszen réti sasok és egyéb ragadozó, valamint énekesmadarak pusztultak el. A tettes kilétére nem derült fény, a 2022-es eset ügyében még zajlik a nyomozás. 

„A Kisbéri Rendőrkapitányság illetékességi területének nagy része nem tartozik természetvédelmi területhez, sőt, még Natura 2000 alá sem, ezért nem tudnak akkora erőt koncentrálni az amúgy is kevesen lévő természetvédelmi őrök” – mondta Pretsner Ramóna. 

A február 9-i fórum – melyen részt vettek a városi rendőrkapitányságok bűnügyi és vizsgálati osztályainak vezetői, képviseltette magát a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája – pontosan azt a célt szolgálta, hogy megvitassák, hogyan lehetne hatékonyan és közösen fellépni a hasonló természetkárosító bűncselekmények ellen. A kulcs a személyes kapcsolattartásban és a gyakoribb helyszíni jelenlétben rejlik. 

Az elkövető vagy elkövetők az esetek 80 százalékában úgynevezett karbofuránt, az egyik legveszélyesebb idegmérget használták. Az Európa-szerte sok éve betiltott szer nem csupán az állatokra veszélyes, de az emberekre és az erdőkben sétáló házi kedvencekre is. 

Éppen ezért fektetnek még nagyobb hangsúlyt a prevencióra. A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának van egy bűnmegelőzési alosztálya, akik korábban is foglalkoztak állatvédelemmel, most a természetkárosítás ezen formájára is nagyobb hangsúlyt fektetnek. Május 10-én lesz a madarak és fák napja, melynek apropóján közös akcióval készül a rendőrség és a Duna–Ipoly Nemzeti Park.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában