Energiatakarékossági intézkedések

2023.01.20. 13:21

Az utcai világításon spórolnak Sopronban

Megkezdődött a közvilágítás racionalizálása Sopronban, melynek célja a villamosenergia-fogyasztás csökkentése. A gyalogátkelők és az intézmények környékét nem érinti az intézkedés. A várost érintő intézkedésekről olvasóinkat is megkérdeztük.

Papp Fanni

Megkezdődött a villanyoszlopok ütemezett üzemen kívül helyezése. Hogy egyértelmű legyen, hogy nem meghibásodás miatt nem működik a lámpa, az oszlopokra táblát helyeznek el.

Fotó: Szalay Károly

Az energiaválság miatt a soproni közgyűlés még novemberben döntött arról, hogy szükséges a közvilágítás racionalizálása. Ennek értelmében készült el a részletes szakmai, műszaki, hatósági és jogi háttér feltérképezése, és megkezdődött a villanyoszlopok ütemezett üzemen kívül helyezése.

A város figyelmeztető táblákat helyez ki, hogy a hibabejelentések során ellenőrizhetővé és megkülönböztethetővé váljanak az energiatakarékossági intézkedésekkel érintett lámpatestek. Az új önkormányzati rendelet arra is kitér, hogy tilos üzemen kívül helyezni azokat a közvilágítási berendezéseket, amelyek gyalog­átkelők megvilágítására szolgálnak. Azokat sem érintheti az intézkedés, amik egészségügyi, szociális vagy oktatási intézmények környezetében vannak, illetve jelentős forgalmat lebonyolító csomópontokat, útkereszteződéseket világítanak meg. 

Az energiatakarékossági intézkedésekhez kapcsolódva megkezdték a lámpatestek lekapcsolását, ezt táblákkal is jelzik. Fotó: Szalay Károly

A közvilágítás racionalizálásával kapcsolatban osztották meg tapasztalataikat olvasóink. 

András az intézkedések megkezdése után rövidesen online felületünkön kereste fel szerkesztőségünket. 
– Sötétedés után a városban sétálva megdöbbenve tapasztaltam, hogy az Ojtozi fasor aszfaltozott részén a Fagus Hotelig egyáltalán nincs közvilágítás, de az erdős részen teljes körű. Más helyeken, mint például a Lőver körúton és a környező utcákban csak minden második lámpatest világít, logikátlanul – jelezte az olvasó. 

Az Ojtozi fasor megvilágítására magyarázatot adhat az, hogy múlt nyáron újították fel az ösvényt, ahol korszerű lámpatesteket helyeztek el. Az Ojtozi fasor egyébként is Sopron egyik legkedveltebb erdei útvonala, ami a helyieknek sportolási és kikapcsolódási lehetőséget biztosít, akár sötétedés után is. 

Forgács Istvánné

– A mai kritikus helyzetben mindenkinek törekednie kell a spórolásra, így az önkormányzatnak is. Támogatom a városvezetés döntését, hiszen nem teljes sötétségbe borult a város. Tudomásom szerint ötven százalékkal kevesebb lámpatest világít, ami szerintem elegendő. Az pedig megnyugtat, hogy a gyalogátkelőket nem érinti az intézkedés – mondta el a Kisalföldnek Forgács Istvánné. 

Kedmenecz József

– Mindenképpen hasznos a lámpatestek lekapcsolása, hiszen jelentős energiát spórolhatunk meg ezzel. Az már más kérdés, hogy országos szinten min lehetne még spórolni, de az önkormányzatoknak kicsiben kell gondolkodniuk – nyilvánította ki véleményét Kedmenecz József. 

Reklett Tibor

– Azt gondolom, hogy nem indokolt az ilyen mértékű energiatakarékossági intézkedés, hiszen mindenhol LED-izzók vannak. Ugyanakkor megnövekedik a balesetek bekövetkezésének száma, illetve romlik a közbiztonság, ugyanis a sötétben könnyebben feltörhetik az autókat vagy megrongálhatják azokat – osztotta meg aggályait Reklett Tibor. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában