Nem minden fióka szorul mentésre

2022.12.27. 15:53

Mutatjuk, mikor érdemes felkeresni állatmentés céljából a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársait

Veszélyeztetett állatfajtok mentésére van kapacitásuk.

kisalfold.hu

Fotó: Máthé Daniella

Igazgatóságunk legfontosabb feladata a védett területek illetve a védett növény- és állatfajok megőrzése működési területünkön: Győr-Moson-Sopron megyében. A sérülten, vagy egyéb okból kézrekerült állatok mentésére csak korlátozottan van lehetőségünk. Az ismert okok, elsősorban a drasztikusan megnőtt üzemanyagárak miatt a jövőben is csak azokhoz az esetekhez tudnak munkatársaink elmenni, ahol veszélyeztetett állatfaj egyede került bajba.

Eddig sem volt lehetőségünk, ezután sem foglalkozunk háziállatok (galamb), és vadászható állatfajok (őz, róka, nyest vaddisznó, gímszarvas stb) mentésével és gondozásával. Utóbbi esetben a területileg illetékes vadásztársaságot kell értesíteni.

Megállapodásunk van kölcsönös segítségnyújtásra a Győr-Moson-Sopron megyében működő civil szervezetekkel a mentésre:

Győr környékén Kok Annamária, Bőny-Szőlőhegy, +36-30/9002666

Sopron környékén: Soproni Madármentők Alapítvány (elérés Facebook-oldalon keresztül, Messengeren)

Felhívjuk a figyelmet rá, hogy a földön talált madárfiókák nem feltétlenül szorulnak mentésre. A fekete rigók, énekes rigók és házi rozsdafarkúak fiókái teljes kifejlődésük előtt kiugrálnak a fészekből és a szüleik a talajszinten etetik tovább őket. Elegendő sűrűbb növényzetbe terelni őket. Más madárfiókák esetében is legtöbbször indokolt telefonon tájékoztatni munkatársainkat, vagy a civil állatmentőket, akik segítenek eldönteni mi a további teendő

- írják közleményükben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában