A zsebóra és a napló hazakerült

2022.12.23. 19:42

Hatvanhárom hősi halott nevét őrzi a rábatamási emlékoszlop

A rábatamási első világháborús emlékmű történetét dolgozta fel legutóbb Szalay Balázs helytörténeti kutató. Sok segítséget kapott ehhez Fábián Jánostól, akinek dédnagyapja annak idején kezdeményezője volt a turulmadaras oszlop állításának.

Cs. Kovács Attila

Fábián János és Szalay Balázs az 1916-ban hősi halált halt Fábián Imre óráját, fényképét és naplóját mutatja a turulmadaras oszlopnál. Fotó: Cs. K. A.

A Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata évek óta kutatja a térség háborús emlékműveinek történetét. Korábban négy naptárat is kiadtak már, melyekben több mint ötven emlékmű képét és keletkezésük rövid összefoglalását adták közre. Szalay Balázs, a társulat elnöke szerint a száz éve állított rábaközi emlékhelyek – a csornai tűzoltók emléktáblája, a mihályi és a rábatamási emlékművek – országosan is az elsők közé tartoznak.

A rábatamási turulszobor felállítását a község tekintélyes gazdája, Fábián Ferenc javasolta. Az ő dédunokája Fábián János, aki elmélyedve a családtörténetben erre talált is magyarázatot. A gazda Imre nevű öccse már a háború elején orosz hadifogságba került és 1916-ban elhunyt Szibériában. A zsebórája és a naplója azonban egyik fogolytársa révén hazakerült. Fábián Ferencet tehát a testvére emléke ösztönözte a cselekvésre, így a rábatamási emlékmű az egyik első lett a megyében. A Mechle Béla soproni kőfaragó műhelyében készült emlékoszlop 85 ezer koronába került.

1922-ben nagy ünnepséggel avatták fel a megye egyik első világháborús emlékművét. Akkor készült a fotó.

Az 1922. május 7-i avatáson nemcsak a község lakossága vett részt teljes számban, hanem átzarándokolt a a szomszédos falvak népe is. Sőt, a csornai tanulók mellett képviseltette magát a hadsereg egy Sopronból érkezett küldöttsége és megjelent Cziffrák József főszolgabíró is. Az ünnepi szentmisét Wagner Mihály csornai plébános celebrálta. Amikor a közönség kivonult a templom előtti emlékműhöz, felzengett a magyar Hiszekegy. A felszentelés után csornai iskolások Ehrenwerth Hugó igazgató vezénylése mellett elénekelték a „Turul madár” kezdetű hazafias dalt, mely az emlékmű tetején lévő szoborra utalt. Wagner plébános beszéde után került sor a koszorúk elhelyezésére. A 63 nevet megörökítő tamási emlékmű turulja már nem az eredeti. Feltehetően egy viharban kidőlt fa tette tönkre, de a hetvenes években felújították.

Fábián János őrzi dédnagy- bátyja személyes tárgyait, fényképét és emlékét is. „A családban természetesen fennmaradt Imre bátyánk története, az idősebbek meséltek róla a gyerekeknek. Érdekes eset, hogy Szibériából valamilyen úton-módon, de hazakerült órája és naplója is” – mondta a Kisalföldnek.

A rábaközi helytörténet-­kutatók továbbra is gyűjtik az emlékművekkel kapcsolatos információkat. Akinek van a birtokában bármilyen emlék, jelezze Szalay Balázsnál.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában