Kétmilliós adomány a down-kóros gyerekeknek

2022.12.03. 15:02

A pálinkafőzőket ünnepelték Győrben - a városba érkezett Szent Miklós ereklyéje - videó, fotók

A Magyar Pálinka Lovagrend szombaton a győri Szent Miklós görög katolikus templomban rendezte országos pálinka-napi ünnepségét. A Szent Liturgia alatt pálinka áldást is tartottak, és Győrbe érkezett Szent Miklós ereklyéje a Kalocsai Érsekségről.

Gyurina Zsolt

A győri Csillagszem Down Egyesület jelentős adományt kapott és átadták a Pálinkáért Érdemrendet szombaton Győr-Újvárosban.

Fotó: Csapó Balázs

Tizenhatodik alkalommal gyűlt össze szombaton a Magyar Pálinka Lovagrend a győri Szent Miklós görögkatolikus templomban. Széles Sándor főispán arról szólt, hogy van lehetőségünk arra, hogy az Isten által kapott javakat okosan használjuk, ahogy a pálinka lovagrend teszi ebben az esetben is, célozott az adományozásra.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő elmondta, hogy az első pálinkaszentelést a győri templomban tartották. Barabás Attila, a lovagrend nagymestere, a Győri Likőrgyár vezérigazgatója az eseményen hangsúlyozta: Szent Miklós egyben a pálinkafőzők védőszentje. Ez alapján 2006-ban nyilvánították december 6-át a pálinka napjává, újjáélesztve a régi céhes hagyományt, minden szakmai szervezetük közös ünnepévé téve.

Érdekességként említette, hogy az áldomás a pálinka népies megnevezése, amelynek más neve Szent Miklós pohara volt. Mivel Miklós püspök nem csupán a pálinka, hanem rászorulók védőszentje is, ezért lovagrendjük adományokat is gyűjt, magyarázta.

Idén a rend 47 adománytételéből 2 millió 300 ezer forint gyűlt össze, ezt a Down-szindrómás gyerekek fejlesztésével foglalkozó győri Csillagszem Down Egyesület kapta. Az eseményen pálinkaáldást is rendeztek, sőt, a napra Győrben érkezett a myrai püspök csontereklyéje Kalocsáról, így Szent Miklós jelenlétében ünnepelhették a pálinkafőzőket. A Pálinkáért Érdemrendet ezúttal Vértes Tibor és Boldoczki Pál kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában