Keresztény értékeink a 21. században

2022.11.16. 21:19

Közéleti kérdések, keresztény válaszok - Sopronban nyitották meg az országjáró fórumot

Országjáró fórum indult a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Kereszténydemokrata Néppárt szervezésében. A programsorozat keretében aktuális közéleti kérdésekre keresik keresztény válaszokat.

Papp Fanni

Fotó: Máthé Daniella

A programsorozat első panelbeszélgetését, amely a Keresztény értékeink a 21. században címet viselte Sopronban a Szent Orsolya-gimnáziumban rendezték meg szerdán. A beszélgetésen Makláry Ákos görögkatolikus pap, a KÉSZ elnöke, ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője, valamint Vejkey Imre, a KDNP frakcióvezető-helyettese vett részt. A fórumon megjelent többek között Molnár Ágnes és Barcza Attila országgyűlési képviselő, Farkas Ciprián polgármester, illetve önkormányzati képviselők és helyi vállalatok, szervezetek, baráti körök vezetői is.

Fotós: Máthé Daniella

A köszöntőbeszédet Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár tartotta, aki kiemelte, a 21. század elején talán soha nem volt annyira fontos arról beszélgetni, hogy a különböző közéleti kérdések hogyan viszonyulnak a keresztény hithez és a keresztény hitet hogyan lehet megélni a közéletben. - A keresztény embereknek küldetésük van a világ felé, mert a kereszténység nem egy elvont életfilozófia. Konkrét parancsokat, életvezérlő elveket ad arra nézvést, hogyan lehet szűkebb és tágabb környezetünket, a településeket, a nemzet közéletét és a világot alakítani. Hiszem és vallom, hogy a 21. században is csak egy megoldás van, ami élhető országot és élhető világot teremt és biztosít, ez pedig a kereszténység" - mondta Latorcai Csaba, hozzátéve, hogy a kereszténység közéleti megjelenítése a kereszténydemokrácia.

Fotós: Máthé Daniella

A három beszélgetőpartnernek kiemelt témája a keresztény értékek és a 21. század hogyan kapcsolhatók össze itthon, Európában és a világban volt, de olyan kérdésekre is keresték a válaszokat, mint a járványhelyzet, a háború okozta gazdasági és energiaválság. Továbbá szót ejtettek a klímaváltozás káros következményeiről, amelyek komoly ideológiai harcokkal terhelik meg a mindennapjainkat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában