Működik a traffibox

2022.11.12. 08:27

Kevesebb gyorshajtó – Beváltották a reményeket az utak melletti dobozok Győr-Moson-Sopronban

Közel száz úgynevezett traffiboxot telepítenek országszerte az utak mellé. A speciális eszköz a rendőrség szerint pozitív hatással van a közlekedésbiztonságra. Huszonhárom ebből már elkészült – tudatta portálján a vezess.hu. Megyénkben három helyen szereltek fel ilyen eszközt: Győrben, Fertőhomokon és Hegykőn. Utóbbi településen egy éve működik a nagy forgalmú Kossuth utcában.

Bódvai Ildikó, Ollári Gergely

Győrben Vízivárosban, a Bárka és a Víztükör utca kereszteződésénél találhatunk készüléket. Bárány István önkormányzati képviselő szerint visszatartó erővel bír a doboz. Fotó: Rákóczy Ádám

A VÉDA (Közúti Intelligens Kame- rahálózat) rendszeréhez tartozó komplex közlekedési ellenőrzési pont kialakítását a hegykői önkormányzat és a rendőrség együttműködésében végezték. – Osztrák mintára hazánkban elsőként a hegykői önkormányzat kezdeményezte a traffibox kihelyezését. A közlekedési morál javítása, a balesetek számának csökkentése volt a célunk az ellenőrzés növelésével. Azóta itt a térségben követett minket Fertőhomok és Fertőboz is – mondta lapunknak Szigeti István, Hegykő polgármestere.

– Fertőbozon a napokban helyezik üzembe a berendezést. Ennek azért van jelentősége, mert akkor lesz igazán hatásos a rendszer, ha minden Fertő-parti faluban lesz ilyen doboz. Akkor akár egy mérőműszerrel is meg lehet védeni a településeinket a gyors­hajtóktól – mondta el Szigeti István, Hegykő polgármestere, hozzátéve, hogy már Fertőszentmiklóson is tervbe vették a ­telepítését. 

A sebességmérő készüléket időszakosan helyezik el valamelyik traffiboxban, természetesen az autósok nem tudják, épp melyikben van. Ezért aztán mindegyiknél lassítaniuk kell. A felvételek automatikusan a központi számítógépes adatbázisba jutnak, így akit gyorshajtáson érnek, tíz nap múlva kapja a csekket. 

Pozitív tapasztalatok 

– Beváltotta a hozzá fűzött reményeket a berendezés, a hegykői Kossuth utcában lakók is érzékelik forgalomcsillapító hatását. Az utazó bűnözőktől is véd, mert a kamerafelvételek alapján visszakövethető a mozgásuk. Amint híre ment a berendezés felállításának, az ország több pontjáról is kerestek polgármesterek, és érdeklődtek, hogyan lehet ­hozzájutni. 

Fertőhomokon is hasznosnak bizonyult a három hónapja működő traffibox. 

– Pozitívak a tapasztalataink, már a falu határában reflexszerűen fékez mindenki, bár az első időkben hallottam olyan helybéli­ről, aki harmincezer forintos csekket kapott – összegezte tapasztalatait Radovits Tibor ­ polgármester. 

 

Győrben is lassítják a forgalmat 

Győrben Vízivárosban, a Bárka utca–Víztükör utca kereszteződésénél találhatunk ilyen készüléket. Bárány István, a településrész önkormányzati képviselője lapunknak elmondta: a traffiboxot 2021-ben szerelte fel az önkormányzat és a rendőrség. 

– Egy hosszú, forgalmas útszakaszról van szó. Jobbról-­balról lakóparkok határolják, a lakók jelezték az önkormányzatnak, hogy a gyorsan haladó forgalom miatt nagy a zaj. Kezdetben védőfalat szerettünk volna kihelyezni, de kivitelezése költséges lett volna számunkra, és a közművek miatt sem lehetett volna megfelelően elhelyezni. Úgy gondoltuk, inkább a forgalmat próbáljuk meg lassítani – részletezte Bárány István. 

A doboz kihelyezése óta nőtt a közlekedésbiztonság, nem történnek balesetek az adott útszakaszon. Az önkormányzati képviselő szerint a sebességmérő visszatartó erővel is bír, sokan nem mernek gyorsan közlekedni itt, hiszen nem tudják, hogy éppen van-e benne kamera, vagy nincs. 

Nem szükséges a folyamatos kezelői felügyelet

A megyei rendőr-főkapitányság sajtóosztálya lapunknak hangsúlyozta: a traffiboxot tároló doboz bizonyos szintű fizikai védelmet nyújt a készüléknek, speciális kialakítása biztosítja a berendezés szakszerű működésének feltételeit. A dobozok már a megjelenésükkel is visszatartó erővel bírhatnak, képesek biztosítani a személyes jelenlét nélküli ellenőrzést azokban az időszakokban is, amikor a rendőri állomány más ellenőrzési feladatokat hajt végre. A dobozba belekerülő ARH CAM-S1 típusú készülék több dobozt is képes ideiglenesen kiszolgálni. Ezen készülékek rendelkeznek automata mérési üzemmóddal, így ezeknél nem szükséges a folyamatos kezelői felügyelet. 

A hatóság tájékoztatása szerint a jövőben is kerülhetnek hasonló eszközök útjaink mellé, jelenleg az országban mintegy 70 helyszín szerepel a tervezettek között. A sebesség-ellenőrzések helyszíneinek kiválasztása és a készülékek kihelyezése előtt a közlekedésrendészeti szakemberek megvizsgálják a baleseti statisztikákat és figyelembe vesznek egyéb tényezőket is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában