Spórolnak, ahol tudnak

2022.11.22. 15:55

Ezen a télen Győr-Moson-Sopronban sem az igény diktál a fűtési szezonban

Hogy tudnak most működni a közösségi terek? – szétnéztünk a megyében.

kisalfold.hu

Fertőszentmiklóson a napelemnek is köszönhető, hogy nem kell bezárni a könyvtárat. Képünkön az ifi irodalmi klub résztvevői: Ternyák Kamilla, Levkovics Szabina és Hámoriné Simon Cecília könyvtáros. Fotó: M. D.

Az energia drágulása az önkormányzatok által fenntartott közművelődési intézményeket is nehéz helyzetbe hozta. Hogy tudnak most működni a közösségi terek? – szétnéztünk a megyében.

Nem maradnak el rendezvények

– Szerencsére minden rendezvényt meg tudunk tartani, amit beterveztünk – mondta Horváth Tibor, Fertőszentmiklós polgármestere. Hozzátette, takarékoskodniuk természetesen kell, de igyekeznek úgy alakítani a programokat, hogy azok lehetőleg ne hétvégére essenek, így olyankor nem kell felcsavarni a fűtést. Az Ifjúsági és Szabadidő Központ felújítása során napelemeket szereltek fel az épületre, amik most komoly segítséget jelentenek. Infrapanelekkel és korszerű elektromos berendezésekkel is tudnak egy-egy helyiséget melegíteni. Annyi megszorítás azért lesz, hogy januártól korlátozzák a könyvtári nyitva- tartást.

Gönyűn december 21-ig min­den közösségi teret tudnak használni a település lakói. A könyvtár rendes nyitvatartás szerint működik. Ahol van, ott klímával fűtenek, de az egészségház emeletén levő közösségi teremben nincs is szükség még fűtésre, mert az új épület olyan jól szigetelt, hogy megfelelő a hőmérséklet. Működik a baba-mama klub, a szeniortánc, de tartanak kézműves-foglalkozásokat és előadásokat is – tudtuk meg Szász-Pungur Csenge közművelődési referenstől.

Minimális működés

Az emelkedő rezsiköltségek miatt a farádi önkormányzat felfüggesztette a közösségi ház és a kultúrház működését. A könyvtár szolgáltatásai ezentúl telefonos egyeztetés után érhetőek el. Az intézkedés visszavonásig érvényben marad.

A kónyi önkormányzat is takarékossági intézkedéseket hozott: a faluház, közösségi tér hagyományos formájában hetente két nap lesz nyitva, kedden és szerdán. Az ott tevékenykedő klubok és csoportok foglalkozásait e két napra szervezték át. A hét többi napján csak fenntartó fűtést kapcsolnak. A közösségi tér szolgáltatásai – a könyvtár, internet, fénymásolás, nyomtatás – nyitvatartási időben igénybe vehetők, az épület kedden és szerdán kívül hétfőn, csütörtökön és pénteken reggel 8-tól délig tart nyitva.

Csornán a Városi Művelődési Központba költözött a könyvtár, a szolgáltatásai ott érhetőek el. A múzeum fűtés nélkül továbbra is látogatható, valamint a virtuális térben mutatja be tárlatait.

Csökkentett nyitvatartás

Bár a megnövekedett működési költségek a Győr önkormányzatának fenntartásában működő közművelődési intézményeket is nehéz helyzetbe sodorták, fontosnak tartják, hogy a győriek ne maradjanak kulturális élmény nélkül. Azon dolgoznak, ha kevesebbszer is, mint korábban, de lehetőséget teremtsenek a találkozásra – tudtuk meg Prédl Adéltól, a városháza sajtóreferensétől.

A tervek szerint a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtára hétfőtől péntekig 13 és 18 óra között mindenki számára el­érhető, a Herman Ottó utcai Központi Könyvtár energetikai felújítás miatt előreláthatóan január végéig zárva tart. A Bezerédj-­kastély Művelődési Ház minden hónap második teljes hetében keddtől péntekig naponta 9–19 óra között fogadja az érdeklődőket, a József Attila Művelődési Ház és a Győri Szabó József Művelődési Ház a fűtési időszakban átmenetileg nem látogatható. Az Újvárosi Művelődési Ház keddi napokon 8 és 20 óra között, szerdán és csütörtökön 8–16 óra között, szombatonként rendezvényhez kötötten, alkalmanként tárja ki kapuit az érdeklődők előtt. A művelődési házban működő csoportok a megszokott időben tarthatják a próbáikat. A Pinnyédi Művelődési Ház a fűtési időszakban átmenetileg nem látogatható. A Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ Molnár Vid Bertalan Közösségi Háza november 15-től korlátozott nyitvatartással üzemel, a Kossuth Lajos Művelődési Ház és a Likócsi Közösségi Ház a fűtési időszakban átmenetileg nem látogatható.

A Generációk Művelődési Házának felújítása a végső szakaszba lépett, a munkatársak már visszaköltöztek, az utolsó simításokat végzik az épületen. A nyitást követően hétfőtől péntekig 8–21 óra között, szombatonként rendezvényhez kötött, alkalmankénti nyitvatartással fogadja a látogatókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában