Tudomány

2022.11.22. 16:27

Akadémiai székfoglaló 47 év munkájából

„Szövetséget kötök veletek, (…) és minden élőlénnyel, amely veletek van: a madarakkal, a háziállatokkal, s az összes mezei vaddal” címmel tartotta meg akadémiai székfoglalóját prof. dr. Faragó Sándor, az MTA idén májusban megválasztott levelező tagja.

Bódvai Ildikó

Felvételünkön prof. dr. Faragó Sándor az előadást követően Balázs Ervintől, az MTA Agrártudományok Osztályának elnökétől vette át akadémikusi oklevelét. Fotó: MTA-Kommunikáció, Szigeti Tamás

Kollégák, tanítványok, barátok, tisztelők, az erdész-, vadász- és természetvédelmi szakma képviselői és vezetői vettek részt prof. dr. Faragó Sándor nemrégiben megtartott akadémiai székfoglalóján a Magyar Tudományos Akadémia zsúfolásig megtelt, 220 férőhelyes nagytermében. Értekezése címeként az Ószövetségből választott idézetet.

– A három szakterületből, amivel immár 47 éve foglalkozom, kettő szerepel a Teremtés könyvéből címként választott bibliai szövegrészben. Ezek az ég madarai és a mezei vadak. Az elmúlt kétezer évben az európai és az európai kultúrkörhöz köthető világ e szerint az ószövetségi elvrendszer szerint működött, amely az egymásrautaltságot és kötelezettségvállalást üzente – magyarázta a címválasztást az akadémikus. Székfoglalójában több évtizedes tudományos munkásságából adott ízelítőt.

– A mezei és a vízi élettérrel, valamint azok állatvilágával kezdtem el már egyetemistaként foglalkozni, felismerve, hogy ezeken a területeken a tudománynak feladatai vannak. A vízimadarak kedvezőtlen helyzetének megváltoztatása érdekében 1984-ben kiépítettük előbb a vadlúdmegfigyelő hálózatot, majd 1996-ban a kibővített Magyar Vízivad Monitoringot, továbbá megalakítottuk a mindezek megvalósítását szolgáló Magyar Vízivad Kutató Csoportot. Kutatásaink eredményeként – Európában elsőként – Nemzeti Vízivadgazdálkodási Tervet fogadtak el. 1992-ben hoztuk létre a Magyar Fogolykutató Csoportot és tevékenységének kulcsterületét, a Lajta Projectet. Ezzel egy időben alapítottuk a Moson Projectet a Mosoni-sík túzok- állományának védelmére. Mindkettő – a Lajta–Hanság Zrt. támogatásával – működik napjainkban is, eredményei széles tudományos és szakmai körben ismertséget és elismertséget vívtak ki veszélyeztetett kulcsfajai­nak állománynövekedésével. Az alapproblémáról, a környezeti viszonyok gyökeres megváltozásáról szólva Faragó professzor elmondta, annak elsődleges forrása a mezőgazdaság intenzitása.

– Ma már senki nem akar kétkezi munkát végezni a földeken, élelmiszer-termelésre azonban szükség van, és így a modern gépekre, kemikáliákra is. Technológiaorientálttá vált a mezőgazdaság, ennek következtében pusztulnak a területeken élő állatok. A kutatásokra alapozva azonban kijelenthetjük: van megoldás! Élőhelyfejlesztésekkel a peremrészeket, a terület mindössze 3–5 százalékát kell olyanná tenni, hogy ott az állatok jól érezzék magukat. A tábla belsejében akár intenzív mezőgazdálkodást is lehet folytatni. Erről szólnak az évtizedes kísérleteink, amik kompatibilisek a nyugat-európai kutatásokkal. Ehhez azonban szándék, következetesség és forrás kell!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában