Támadásba lendültek a vírusok

2022.10.28. 16:02

Az influenza és a Covid is fertőz - Egyre többen keresik fel a rendelőket megfázásos tünetekkel Győr-Moson-Sopronban is

Egyre többen köhögnek, tüsszögnek, fáj a torkuk, a fejük. Azt, hogy ez megfázás, influenza vagy Covid, teszttel döntik el.

Barki Andrea

Dr. Schmidt Péter gyermekorvos rendelőjébe már megérkezett az influenza elleni védőoltás. Fotó: Csapó Balázs

 A koronavi­­rus.gov.hu legutóbbi adatai szerint egy hét alatt 557 ember kapta el a koronavírust a megyében, míg az elmúlt év hasonló időszakában 197. A védőoltást csak egészségesen, tünetmentesen lehet beadatni, ezért célszerű mielőbb kérni. 

– Kinek ajánlott a védőoltás? – kérdeztük dr. Balázs Mihálytól, Győr-Moson-Sopron megye kollegiális vezető háziorvosától. 

– Az influenza elleni védőoltás ajánlott mindenkinek, aki elmúlt 60 éves, vagy munkahelyén ki van téve a fertőzés kockázatának, illetve a kismamáknak, hiszen az ő fogékonyságuk az influenzára és a Covidra is fokozottabb. A Nemzeti Népegészségügyi Központ útmutatása alapján nekik és az egészségügyi kockázattal rendelkezőknek is ingyenesen tudjuk beadni a védőoltást. Így a szív- és érrendszeri, a daganatos betegeknek, az immunrendszeri károsodottaknak, cukorbetegségben szenvedőknek, a légúti betegeknek is – válaszolta a vezető háziorvos.

Erősödik a koronavírus

557 beteg Ennyien kapták el a megyében a Covidot egy hét alatt. Tavaly ugyanekkor 197 beteg volt.

Dr. Balázs Mihály vezető háziorvos elmondta, hogy a Covid és influenza tünetei hasonlóak. Ha vírusfertőzést gyanítunk valakinél, teszteljük, pozitív eredmény esetén járványügyi szabályok szerint kerül a beteg karanténba. 

– Azt tapasztaljuk, hogy a covidos betegek száma fokozatosan növekszik. Minden héten négy-öt esettel találkozom, többnyire omikron-variánssal fertőződtek. Ez nem jár olyan erős tünetekkel, hogy kórházba kerüljenek, de jelentkezhetnek komoly tünetek. Aki megfertőződött, több hónapos védettséget szerezhet. Ha legalább két oltást felvett valaki, igényelheti az új típusú, omikron ellen ható védőoltást. Szerintem célszerű lenne minél előbb felvenni az oltópontokon, mert 10–14 nap után kezd védettséget adni. A passzív védekezés továbbra is lényeges. A maszkhasználat, a távolságtartás, a személyi higié­­né mindenféleképpen fontos. A rendelőinkben maszkot viselünk, elsősorban a betegek védelmében és példamutatásként is – szögezte le dr. Balázs Mihály. 

A kórházi oltóponton kedden és pénteken várják a pácienseket. Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld archí

– A háziorvosoknak az elkövetkező hetek komoly kihívást jelentenek. Egyszerre van jelen az influenza és a Covid, ami hasonló tünetekkel – nagyon magas láz, hányás, fáradékonyság, erős fejfájás, izomgyengeség – jár, csak a teszt dönti el, melyikről van szó. A tünetek észlelésekor jelentkezzünk be a háziorvosnál, a gyereket lázas állapotban ne engedjék el a szülők óvodába, iskolába. Az influenza lefolyása 4–8 nap között van – tudtuk meg dr. Schmidt Péter gyermekgyógyásztól. 

– Az elmúlt két évben a Covid miatt az influenza elleni védőoltás háttérbe szorult. A szakvélemények szerint azonban most nagyobb hullámra lehet számítani, amire időben fel kell készülni. A gyermekek hat hónapos kortól olthatók. Az influenza elleni védőoltást mindenkinek javasoljuk. A napokban kezdik meg a védőoltások kiszállítását, hozzám már megérkeztek – mondta a győri gyerekorvos. 

Oltópont a Petzben

A győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház oltópontja a kórház A épületrészében található (megközelítése a Vasvári utca, Győr Plaza felőli főbejáraton keresztül). A kórházban keddenként és péntekenként 9–18.30 között várják mind az előzetesen időpontot foglalt, mind az időpontfoglalás nélkül érkező 12 év felettieket. Az 5–11 éveseknek csak péntekenként lehetséges az oltás felvétele, amihez előzetes regisztráció kell. Lehetőleg vigyék magukkal a kitöltött nyomtatványokat is. Az oltás körülbelül fél órát vesz igény­be, legkésőbb a zárás előtt fél órával kell megérkezni. Továbbra is kiemelten várják az oltatlanokat, és azokat, akik már 4 hónapnál régebben oltottak. Három vakcina közül lehet választani. Az intézmény területére csak maszkban szabad belépni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában