Villámárvizek

2022.10.12. 09:12

Ároktisztítással az elúszás ellen - Győrújbaráton többször is be kellett vetni a tűzoltóság szivattyúit

A heves esőzések által okozott károk elkerülhetők vagy jelentősen mérsékelhetők, ha a vízelvezető rendszereket karbantartjuk – figyelmeztet a katasztrófavédelem.

kisalfold.hu

Forrás: Pixabay

Az elmúlt években megváltozott időjárás egyre inkább ráirányítja a figyelmet a megelőzés és az öngondoskodás fontosságára. Győrújbaráton szeptemberben 140 milliméter csapadék hullott a hegyi településrészen, Győrszemere-­Nagyszentpálon pedig 104 milliméter, miközben az országos átlag e hónapban 40–50 milliméter. Egyetlen esőzés is meghaladta akár a 35 millimétert is, ami Győrújbaráton például a magasabban fekvő területekről megindítja a hordalékot – építkezési anyagokat, kavicsot, földet – az alacsonyabban fekvő utakra, telkekre. Több alkalommal volt szükség a tűzoltóság szivattyúira. 

Heves esőzések gyakran okoznak villámárvizeket, illetve a településeken végigzúduló csapadékáradatot. Több alkalommal is előfordult, hogy néhány óra alatt akár egyhavi átlagos csapadékmennyiség is lezúdult, melyet képtelenek voltak elvezetni az érintett települések csatornái. 

A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, átereszek tisztán tartása, a víz akadálytalan elfolyásának biztosítása – az ingatlan előtti szakaszon – az ingatlan tényleges használójának kötelessége. 
Rendszeresen el kell végezni a szükséges karbantartási munkálatokat, törekedve arra, hogy a vízelvezető rendszerek bármikor képesek legyenek betölteni rendeltetésüket. Fontos, hogy az év minden időszakában ellen­őrizzük az árkok, átereszek átjárhatóságát, tisztaságát, hiszen ezzel jelentős károktól óvhatjuk meg ingatlanunkat! 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában