Véges az erőforrás

2022.07.16. 09:01

Hiány nincs, de spórolni érdemes a csapvízzel

Nincs direkt összefüggés a Solymár környéki vízhiány és Győr vízkészlete között.

kisalfold.hu

Fotó: Illusztráció/Pixabay

– A föld alatt lévő vízbázisban térségünkben hosszú távon is elégséges a vízkészlet – mondta el lapunk kérdésére Rácz Attila István, a Pannon-Víz zrt. vezérigazgatója. – Nincs direkt összefüggés a Solymár környéki vízhiány és Győr vízkészlete között.

Az, ami problémát jelenthet Győr és környékének vízellátásában elmondása szerint, az a rendszer kapacitása és a növekvő igények között feszülő ellentmondás.

– A csővezeték, az ivóvíz- és a szennyvízhálózat is az évtizedekkel ezelőtti lakosságra és közületekre méretezve készült. Senki sem épít háromszor akkorát, mint az aktuális igény. Ki gondolta, hogy a 2020-as évekre Győr agglomerációja ilyen arányban nőhet?!

Márpedig a város és vonzáskörzete növekedésének egyelőre nem látszik a vége.

– Ha mindenünket folyamatosan százszázalékos teljesítményen használjuk, az nem tesz jót. Ha ettől a pillanattól előírnák valakinek, hogy mindenhova csak futva mehetne egész nap, lehet, az sérülést, majd szívrohamot eredményezne. Mi most a hálózatunkat állandó futásban, százszázalékos teljesítményen használjuk. Az a rendszer, ami belülről folyamatos nyomás alatt van, nyilván jobban hasad, törik, gyakrabban merülhetnek fel műszaki problémák, a szivattyúknak sem tesz jót.

Tehát a vízbázissal ugyan nincs probléma, de mivel a hálózat, a csövek átmérője a teljesítőképessége végéhez közelít, mégis javasolja, hogy mindenki figyeljen oda a vízfelhasználására. – Ha direkt kapcsolat nincs is a pesti agglomerációban tapasztalható vízhiány- nyal, de az, hogy hogyan bánunk összességében a készleteinkkel, általános kérdés – hang- súlyozza Rácz Attila István.

Úgy tapasztalja, amíg csak elméletben beszélünk a vízgazdálkodásról és környezetvédelemről, mindenki nagyon támogató, de amint konkrétan mérjük, hogy mennyit pazarol vagy fogyaszt szükségszerűen, mit csinál a szenny- vízzel és mennyi mosogatószert használ, akkor csökken az együttműködési hajlandóság.

A vezérigazgató azt mondja, sajnos a jelenlegi pénzügyi és gazdasági környezet mellett a világon sehol nincs arra pénz, hogy új rendszereket építsenek ki, a megoldást az észszerű, beosztott erőforrás-használat jelentheti. – Jó lenne, ha este 11 és hajnali 5 között használnánk az öntözőberendezéseket. Odafigyelhetnénk arra, mennyi idő kell a zuhanyzáshoz, nem kell fél órát állni a tus alatt. Lehet spórolni mosogatásnál. Azt kérem, figyeljenek oda a média által javasolt víztakarékos praktikákra, és vegyék nagyon komolyan, hogy a rendelkezésre álló erőforrások végesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában