2 héten át látható

2021.10.21. 14:00

Győrbe érkezett a Trianon 100 vándorkiállítás – Fotók

A Trianon 100 – Összetartoztunk, összetartozunk címmel nyílt kiállítás két hétig látható a Dunakapu téren.

kisalfold.hu

Forrás: Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

A trianoni békediktátum következményei mélyen traumatizálták a magyar nemzetet, hiszen hárommillióan az addig megszokott nyelvi és kulturális közegüket is elvesztették, miközben végig az otthonukban maradtak – csupán a fejük fölött átrajzolták az országhatárokat.

A Trianon 100 – Összetartoztunk, összetartozunk kiállítás tegnapi megnyitóján Szeles Szabolcs alpolgármester elmondta, hogy 101 éve az ország sorsát meghatározó döntés született, ma is családok viselik ennek súlyát. Aki magyar, annak biztosan fáj az, ami a külhoni magyarsággal történt. Trianonban törvénybe iktatták a törvénytelenséget – jelentette ki.

László Bernadett, a Terror Háza Múzeum történésze az eseményen úgy fogalmazott: a győztes hatalmak úgy osztották fel Európát, hogy Közép-Európa népei kiszolgáltatottá váltak. Győr határvárossá vált. Kijelentette: az elmúlt százegy év történelme Trianonra vezethető vissza.

A tematikus egységekre bontott tárlat sok-sok forrás bevonásával, a kort megidéző kulisszákkal mutatja be a békediktátumhoz vezető utat, annak következményeit és az államiság megőrzése érdekében tett erőfeszítéseket. A Nemzeti Összetartozás Emlékév keretében megrendezett utazó kiállítás nem csupán Magyarország történelmének egyik legmeghatározóbb traumáját mutatja be, hanem azt a máig példaértékű erőfeszítést, aminek eredményeképpen 1920 után elődeink szilárd alapokon újraszervezték a magyar államot.

A vándorkiállítás alkalmanként kéthetes időtartammal 2021 őszétől 2022 őszéig 18 megyeszékhelyen nyílik meg és a közönség számára ingyenesen látogatható. Győrben, a Dunakapu téren november 3-ig látható. A tárlat anyaga idén még Szekszárdon, Székesfehérváron és Szombathelyen tekinthető meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában