Nyugdíjasegyetem

2021.10.21. 17:41

Barát vagy ellenség? – Nyugdíjasegyetem Sopronban: Dr. Heil Bálint előadása

Láthatatlan lények vesznek körül bennünket: barátok vagy ellenségek a mikrobák? – ezzel a címmel tartotta meg a Soproni Nyugdíjasegyetem századik előadását dr. Heil Bálint okl. erdőmérnök, mikrobiológus, az erdőmérnöki kar dékánja.

Bódvai Ildikó

Fotó: Fotó: Máthé Daniella

A vírusokról, a mikrobákról és a velük kapcsolatos érdekességekről volt szó a Soproni Egyetem és a Kisalföld nyugdíjasegyetemének legutóbbi előadásán. A kéthetente tartott programon prof. dr. Faragó Sándor főszervező köszöntötte a megjelenteket, majd bemutatta az előadót, az erdőmérnöki kar nemrégiben kinevezett dékánját, dr. Heil Bálintot.

A fiatal professzor azzal kezdte előadását, hogy amit nem ismerünk, attól gyakran félünk. Sokan vannak így ezzel a mikrobák tekintetében is.

– Megpróbálom úgy nézni a mikrobák világát, hogy mindig is elfogadjam, ők az életünk részei, velük együtt fejlődtünk, maga az ember már úgy jött létre, hogy ők réges-régen ellepték a bolygónkat. Az együttélésünk az evolúcióban csodálatos egyensúlyt alakított ki, melyet tisztelnünk, védenünk kell. Minél jobban megismerjük a mikrobák ökológiáját, minél jobban megértjük, mire, hogyan reagálnak, annál békésebb lehet az együttélésünk, annál több hasznot hajthat ez az emberiség számára – fogalmazott dr. Heil Bálint.

Előadásában a sok érdekesség között beszélt a fekete himlő kórokozójáról, a Variola vírusról, ami az emberiség egyik legpusztítóbb járványát okozta. Beszámolt az első védőoltás felfedezéséről, amihez a vakcinát egy fejőnő kezén lévő gennyes kelésből vették. Megemlítette, hogy akkoriban is voltak oltásellenesek, mint most, a Covid–19 kapcsán, de az idő bebizonyította, hogy a járványokat védőoltással lehet megállítani. Louis Pasteur egyik kísérletének ismertetése közben megtudhattuk, hogy a húsleves a levegőből belekerülő mikrobáktól romlik meg gyorsan. Elmondta azt is, hogyan találta fel Alexander Fleming a fertőzések terjedését gátló lizozim enzimet, majd később az első antibiotikumot, a penicillint, amivel a háborúk alatt emberéletek millióit mentették meg.

– Nagyon érdekes és aktuális volt az előadás a vírusokról, baktériumokról, amiket soha nem látunk, mégis velünk vannak. A penicillin kapcsán egy személyes emlék is eszembe jutott, amikor a háború után életet mentett az Ausztriából becsempészett gyógyszer – értékelte az előadást Münnich Tiborné, a nyugdíjasegyetem hűséges olvasója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában