Vadászoknak vadcseresznye jár

2021.09.10. 16:25

A vadászati világkiállításon is bemutatkozhat a Szigetköz Lelke Pálinkaház egyik párlata

Egy öreg vadcseresznyefáról vették a szemeket, és annak ma százhúsz utódja hozza évről évre a különleges gyümölcsöket a tejfaluszigeti Rácz-birtokon. A termésből aranyérmes pálinka fő, mely most a vadászati világkiállításon is bemutatkozhat a tucatnyi győztes között.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

A vadászati világkiállításon is bemutatkozhat a Szigetköz Lelke Pálinkaház egyik párlata. Rácz Ferenc személyes kedvencét nevezte be az aranyérmesek versenyébe, mégpedig egy vadcseresznye-pálinkát, amely karakteres illatú és zamatos ízű. A tejfaluszigeti pálinkafőzőmester szerint a vadcseresznye esetében a titok – de ez minden gyümölcsre, ami náluk terem, igaz –, hogy akkor szedik le, amikor a legoptimálisabb az érettsége. A Szigetköz Lelke Pálinkaház sikereit több száz hazai és nemzetközi elismerés jelzi.

A keszthelyi Vadászati Múzeumban augusztus végén hirdették ki az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás Pálinkája verseny győzteseit hat kategóriában. A megmérettetésen azon italokkal lehetett indulni, melyek a tavalyi Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen arany minősítést, illetve a Pálinkakiválóság versenyen Top Pálinkakiválóság minősítést szereztek. A vadon termett gyümölcsök kategóriá­ban a Rácz és Rácz Pálinka­manufaktúra Kft. vadcseresznye-pálinkája került a tizenkét győztes közé.

Vadcseresznyefáról a hordóba

– Kilitin, a határban egy ötven­évesnél idősebb vadcseresznye­fáról vett szemeket a kertész vagy oltotta az alanyokat, mely a gyümölcsösünkben jelenleg terem az immár 12 éves fákon. A cseresznyepálinkák jellemzően neutrálisak, kevésbé markáns az illatuk, ízük. Közülük viszont a szomolyai fekete és a vadcseresznye kiemelkedik, előbbi markáns, határozott ízével, utóbbi pedig a legkarakteresebb illattal, legzamatosabb ízzel az említett gyümölcsök közül. Nekem is ez a személyes kedvencem – avat be a Szigetköz Lelke Pálinkaház tulajdonosa, Rácz Ferenc.

Fotó: Kerekes István

Érmek, oklevelek sora

Beszélgetésünk során nem győzöm a falak mentén sorakozó hazai és nemzetközi okleveleket, érmeket csodálni.

– Majd minden pálinkánk aranyérmes. A titok a vadcseresznye esetében – de ez minden gyümölcsre, ami nálunk terem, igaz –, hogy akkor szedjük le, amikor a legoptimálisabb az érettsége – magyarázza a tejfaluszigeti pálinkafőző-mester, megjegyezve, megtiszteltetés, hogy a vadászati kiállításon az általa készítettet kóstolhatják majd meg.

Mint mondja, a feldolgozott gyümölcsök többségét maga termeszti a pálinkaházat körül­ölelő kert ezerhétszáz fáján.

Fogyasszuk a helyit!

Rácz Ferenc ideológiája, hogy a helyit népszerűsítse, ezért italait csak a régióban, Tatától Székesfehérvárig értékesíti, és néhány budapesti prémium helyen lehet még elérni. Bár elmondása szerint 18 éves kora óta főz pálinkát, az egyébként vegyész végzettségű pálinkafőző-mester 2009-ben indította el mára sikeres kereskedelmi főzését.

– A 2016–2017-es boldog békeidőkben évente tízezer liter pálinka készült nálunk, amit értékesíteni is tudtunk. Az otthoni pálinkafőzés engedélyezése, majd a pandémia jelentősen átszabta a piacot. Tavaly például ezer litert készítettünk, és korábbi tartalékainkkal kétezret értékesítettünk. Ehhez a nehéz helyzethez járult hozzá az is, hogy két éve lefagyott a gyümölcsünk. Az újranyitás után is érezhető, hogy kevesebb a turista, térségünkben a szlovák vendég, és Budapestről is elmaradnak a látogatók – foglalja össze Rácz Ferenc, megjegyezve, hogy a pálinkafogyasztás harminc évvel lemaradt a borfogyasztás mögött.

A szakember szerint a fogyasztási szokások is változnak. Bár azt hinnénk, a vendégek szívesen keresik a különlegességeket, ez nem így van. A klasszikusokra vevők, a szilvára, barackra. Éppen ezért a korábbi 49 helyett mára 39-re szűkült a kínálat. Két éve Rubina lánya 40. születésnapjára viszont ginnel is megpróbálkoztak, ebből ma kétféle érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában