Rábacsécsény

2021.08.02. 09:44

Közös harcunkról üzen az oszlop

Kőképet állíttatott a rábacsécsényi önkormányzat a falu egy központi területén. Trianon fájdalmára emlékeztet az alkotás, a koronavírus ellen küzdőknek ad hálát és tiszteleg az áldozatok előtt.

Cs. Kovács Attila

Kovács Teodóra szerint komoly üzenete van a kőoszlopnak, melyet megértettek a rábacsécsényiek.

Fotó: olajoma1

Köztéri emlékművel gazdagodott Rábacsécsény a közelmúltban. A Kossuth Lajos utca és a Szent Imre utca kereszteződésében egy kőképet állíttatott az önkormányzat. Könnycseppet ábrázoló kavicságyra helyezték és megtervezői komoly gondolatokat üzennek vele a nemzeti összetartásról és a hazaszeretetről.

– A kereszteződés, ahova a kőkép került, falunk egy balesetveszélyes része volt. Hogy a bajt megelőzzük, körforgalmat szerettünk volna kialakítani, de az nem jött össze. Viszont az útépítők egy teherautónyi kavicsot a téren hagytak, így valamilyen megoldást keresnünk kellett. Kósza ötletként azt kértem tőlük, hogy alakítsanak ki belőle egy könnycseppet. Képviselő-testületünk ezt látva döntött úgy, hogy emlékoszlopot állíttat a könnycseppbe – foglalta össze az előzményeket Kovács Teodóra polgármester. – Azt is elhatároztuk, hogy a koronavírus áldozatai és harcosai előtt akarunk tisztelegni, illetve a századik évforduló elmúltával Trianon fájdalmára emlékeztetni.

Hiszen ha a magyar emberek nemzetünk e két sorscsapására gondolnak, bizony letörölnek egy könnycseppet a szemükből.

Kovács Teodóra szerint komoly üzenete van a kőoszlopnak, melyet megértettek a rábacsécsényiek.

A könnycseppet keretbe, azaz rácsba foglalták, környezetét kulé kaviccsal díszítették Bán Ferenc komoly segítségével. Az oszlopot Böcskei György enesei kőfaragó készítette el süttői mészkőből. Az oszlop ablakaiba Pápai Miklós festőművész és tanítványa, Sári Virág Bíborka képzőművész festették meg a képeket.

– Az első kép Trianoné, országunkat mintegy rács mögé zárva ábrázolja. A másodikon a Szent Koronát láthatjuk, azt a pillanatot örökítették meg a művészek, amikor Szent István király felajánlja országát Szűz Máriának és a korona jelképesen az égbe száll. A harmadik ablakban a koronavírusra emlékeztetünk. A hálánkat is kifejezzük vele azoknak, akik harcoltak értünk, és persze gondolunk azokra is, akiket elvesztettünk a vírus miatt. A negyedik kép Rábacsécsény címerét ábrázolja. Ezzel a címer megálmodója és tervezője előtt is fejet hajtunk, aki Kovács József polgármester elődöm és aki sajnos már csak emlékeinkben van velünk. Az oszlop tetején a kereszt keresztény államunkat, nemzetünk összetartozását jelképezi. Bízom benne és úgy is látom, hogy a rábacsécsényiek büszkék emlékoszlopunkra és megértették üzenetét – fogalmazott Kovács Teodóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában