Rajtolnak a felújítások

2021.06.16. 06:59

„Az új út számunkra gyorsforgalmival ér fel” – több Győr-Moson-Sopron megyei szakaszt tesznek rendbe nyáron

Közel 25 kilométer hosszan újulnak meg javarészt mellékutak nyár végéig szűkebb pátriánkban idén. A tervezésnél a kistelepülések jobb megközelíthetőségét helyezték fókuszba.

Szeghalmi Balázs

20210601 Mecsér Megyei útfejlesztések Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

„A falunkat több kisgyermekes család választotta az utóbbi években; a fiatal szülők gyorsan és biztonságosan szeretnének közlekedni az otthonuk és a munkahelyük között. Száz szónak is egy a vége: nekünk az új út gyorsforgalmi lesz” – fogalmazott Szilágyi Andrásné, Acsalag polgármestere.

Két autó alig fér el egymás mellett

A falutól a 86-os főútig vezető, 4,2 km-es szakaszon jó hónapja gőzerővel tart a munka, jelenleg az utat szélesítik és a padkát erősítik. Az elképzelés szerint a Maglócáig tartó szakasz rekonstrukcióját is elvégzik még 2021-ben. A szóban forgó két részt a Rábaköz egyik legrosszabb állapotú útjaként tartották számon mostanáig. A helyzetről sokat mond: két autó alig fér el egymás mellett a keskeny úton, ám lehúzódni a göröngyös padka miatt kihívás a javából.

Kátyúkeringő

Az autósok Lébény és Mecsér között is sűrűn kerülgették a kátyúkat; itt szintén dolgoznak már az útépítők. Összesen közel 25 kilométer hosszú úthálózat születhet újjá nyár végéig szűkebb pátriánkban. Ezek közül a leghosszabb szakasz pont a Lébényt és Mecsért összekötő 1402-es jelzésű út. Két jelentős megyei fejlesztés a közelmúltban zárult.

Egyrészt hárommilliárdos büdzséből több mint hét kilométeren át modernizálták az utat Nyúl, Győrújbarát és Ménfőcsanak között, míg a szigetközi úton Ásványrárónál 2,4 kilométeres szakasz készült el. Mindkét utat autósok ezrei veszik igénybe rendszeresen. Óvatos becslések szerint Ménfőcsanak és Győrújbarát között átlagosan legalább 20 ezren közlekednek hétköznaponként.

Mecséren a napokban indult az útmunka: hamarosan 5,2 kilométernyi szakasz újul meg a szigetközi falu és Lébény között. Fotók: Nagy Gábor

A mellékutakon a hangsúly

Elnézve a Győr-Moson-Sopron megyei felújítások listáját, szembetűnő, hogy a mellékutakra helyezték a hangsúlyt. A Győrtől Sopronig vezető M85-ös autóút átadásával a megyei gépjármű-közlekedés érdemben lépett egyről a kettőre az elmúlt évtizedben. A falvakban élő családok azonban egyelőre továbbra is rossz minőségű utakon érnek haza. Remélhetőleg már nem sokáig.

Hol zajlanak útmunkák nyáron?

Az 1402-es jelű úton Lébény és Mecsér között, a 83129-es Kisbaráti úton, a 8513-as úton Acsalag és Maglóca között, a 8529-esen Kapuvár és Tőzeggyármajor között, a 84-es főút újkéri külterületi szakaszán, a 8521-es önkormányzati úton Fertőszentmiklós és Fertőújlak között, az 1301-es úton Győr és Nagybajcs között, valamint a 82121-esen Pannonhalma tóthegyi szakaszán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában