A cél: megmaradjon a falu

2021.02.19. 14:24

Telkeket alakítanak ki Cséren a fiatalok helyben tartására

Felújították a haranglábat és közösségi térré alakították a könyvtárat Cséren. A polgármester nemcsak a közelmúlt fejlesztéseiről számolt be, de az idei tervekről, köztük lehetséges ingyentelkek kialakításáról is beszélt.

Etzl Edgár

Várallyay István a felújított haranglábnál. Fotó: Máthé Daniella

Fotó: Máthé Daniella

Csér apró zsákfalu, közúton csak Csáfordjánosfa felől közelíthető meg. Mivel kicsi a lakosságszám, nincs saját templomuk, a katolikusok Csáfordjánosfára, az evangélikusok Nagygeresdre járnak át, hogy gyakorolják vallásukat.

– A hívők két csoportja régebben két haranglábat állított fel, amelyek minden reggel, délben és este szólnak – mesélte Várallyay István polgármester. Az evangélikus harangláb nemrég új tetőszerkezetet, friss festést és elektronikát kapott másfél millió forint önkormányzati finanszírozásból, szintén ebből a forrásból felújították a katolikus harangláb elektronikáját is.

A faluba vezető útnál állt régen a község egyetlen kocsmája és boltja. Ezeket évtizedekkel ezelőtt alakították át könyvtárrá. Ez két külön épületben foglalt helyet, tavaly azonban 7,5 millió forintos beruházás során – ebből 2,5 millió európai uniós támogatás – egybenyitották a két épületet és a kerthelyiséget. Ezáltal a hely közösségi térré alakult, ahol megbeszéléseket és programokat, például író-olvasó találkozókat lehet szervezni. A polgármester elmondta: a könyvtárat hétvégente eddig ő maga nyitotta és zárta, a kötetek kiadását és visszavételét is ő intézte. A járvány elvonulta után megbíznak egy könyvtárost, hogy átvegye a feladatokat.

Várallyay István a felújított haranglábnál. Fotó: Máthé Daniella

A település idei tervei között szerepel, hogy felújítják és kibővítik a faluházat, erre már meg is van a 28 millió forintos forrás a Magyar Falu Program keretéből. Ugyanebből a forrásból ötmillióból felújíthatják a temető kerítését. Várallyay István örömmel újságolta, hogy nemrég, körülbelül húsz év után ismét született gyermek Cséren. A lakosságszám évek óta változatlan, bár idén sajnos több halottjuk volt.

Jelenleg új rendezési terven dolgoznak. A polgármester tervei között szerepel, hogy a településen telkeket alakítanak ki, melyekre ingyenesen pályázhatnának fiatal családok. A helyiek karácsonyra 10 ezer, tűzifára pedig 50 ezer forintot kapnak minden évben.

– Elsődleges célunk, hogy megálljon a lakosság fogyása és megmaradjon a falu, hiszen a település nem a miénk, unokáinktól kaptuk kölcsön – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában