Fejlesztés

2020.08.31. 21:23

Elkészült az óratorony felújítása a soproni vasútállomásnál – Galéria!

Új homlokzati burkolatot kapott és teljes felújításon esett át a soproni vasútállomás mellett található óratorony. Az építmény mostantól különleges színekben pompázhat, hiszen variálható LED-es fényrendszer gondoskodik az óratorony megvilágításáról.

kisalfold.hu

Fotó: Magasi Dávid

A GySEV Zrt. év elején jelentette be, hogy felújítják vasútállomásnál található, a városkép szempontjából is meghatározó óratornyot. Az elmúlt hónapokban teljesen felállványozták a két toronytestből álló épületet, és a korábbi burkolati elemeket nagyobb felületű, fehérebb elemekre cserélték.

Az 1977-ben épült tornyot egyedi fényvilágítást is kapott. A munkálatok során számítógépről vezérelhető, LED-es fényrendszert alakítottak ki a két épületen.A nemzeti ünnepeken a Tűztoronyhoz hasonlóan piros, fehér, zöld, Sopron város ünnepein piros és fehér, vasutas ünnepeken pedig zöld és sárga színű megvilágítást kap majd a torony. Szilveszter és Újév napján arany, nőnapon lila, gyermeknapon pedig szivárvány színű világítás is beállítható lesz. Összesen huszonnégy tematikus színkombinációt állítottak össze, ezek a a naptári ünnepek szerint automatikusan változnak majd.

A megújult óratornyok az esti fehér kivilágítással. Fotó Magasi Dávid

Barcza Attila elmondta, egy héttel korábban a felújított fertőszentmiklósi állomást adták át, valamint zajlik a vasút Fertőd-Fertőszéplak államhatár közötti vonal 2,7 milliárd forintos modernizációs fejlesztése. A megújult óratoronnyal új turisztikai attrakció is létrejött. Kiemelte, a térség dinamikus fejlődése szempontjából fontos, hogy a kormány és a GySEV jó viszont ápoljon egymással.

Farkas Ciprián kifejezte köszönetét a vasúttársaságnak, hogy a minden település életében kiemelkedő jelentőséggel bíró vasútállomást itt is fokozatosan egyre szebbé és komfortosabbá teszi. Elmondta, a soproniak általában az óvárosra büszkék, az óratorony azon kevés teljesítmények közé tartozik a második világháború és a rendszerváltás közötti Sopronból amire büszkék lehetünk. Kérte az egybegyűlteket, vegyék komolyan a járvánnyal szembeni javasolt intézkedéseket, hiszen a városban jelenleg legalább annyi fertőzött van mint tavasszal.

Kövesdi Szilárd, a GySEV Zrt. vezérigazgatója elmondta, a kezdetektől támogatta, hogy a felújított óratorony különleges fénytechnikát kapjon. A városi vasútállomásnak kitüntetett szerepe van, hiszen nemcsak, hogy Sopronban van a vasúttársaság székhelye, de Budapesten kívül ez az egyetlen város az országban, ahonnan vonattal Bécsbe és Pozsonyba is el lehet jutni. Az állomás külső-belső felújítását mindenképpen folytatni fogják, ebbe beletartozik az állomás teljes külső burkolása, a váróterem, valamint a forgalomirányító terem felújítása is.

Az átadó végén a vendégek megtekinthették a torony új fénytechnikáját működés közben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában