Közélet

2020.07.02. 10:21

Megmentette az utókornak az évszázados síremlékeket

Százötven régi, kidőlt, növényekkel benőtt, indákkal befutott síremléket mentett meg az utókornak Farádon Élő Imre. Kis csapatával az evangélikus temető elhagyott területén dolgoztak napokon keresztül. Az eredmény látható.

Cs. Kovács Attila

„A farádi evangélikus temetőben nincs földön fekvő sírkő, nincs olvashatatlan emlékmű. Kitakarítottuk a környezetet, felújítottuk az évszázados köveket” – jelentette a Kisalföldnek Élő Imre. A nyugdíjas férfi évtizedek óta végez ér-

tékmentő munkát. Régi terve volt, hogy falujában az evangélikus gyülekezet sírkertjét is rendbe teszi. A kezdeményezéshez keresett munkatársakat, de a munka nagy részét ő végezte el.

A farádi kis csapat tizenöt ledőlt, földbe süllyedt emlékkövet állított vissza. Ha most nem mentik meg ezeket, akkor valószínűleg örökre elvesztek volna. Élő Imre százharmincöt követ megtisztított, lemosott, a betűket olvashatóvá tette. Három sírkövet teljesen felújított, még a betűket is átfes-tette.

Februárban ilyen állapotokat mutatott a temetőben a Kisalföldnek Élő Imre.

– A temető e régi részében gaz, borostyán, elvadult orgona és bokrok, cserjék hada uralkodott. Csak itt-ott villant elő egy-egy sírkő. Mindig fájt a szívem, ha erre jártam és dédelgettem a gondolatot, hogy egyszer nekiállok és rendet teszek. Nem volt kis munka, de sikerült. Köszönöm itt is a segítőimnek, annak a tizenkét embernek, akik összesen hatvanöt órát áldoztak e nemes célra. Azoknak a kőfaragómestereknek is hálás vagyok, akik önzetlenül álltak mellém – összegezte az elmúlt hónapok történéseit Élő Imre. Ő maga egyébként ötvenkilenc órát szánt szabadidejéből az önként vállalt feladatra.

A temető ezen területén Farád régi, nemes családjainak tagjai nyugszanak. Leszármazottaik ma is a faluban élnek, egy családkutatás könnyen kideríthetné, hogy a sírok melyik mai famíliához tartoznak. Ott talált örök nyugalmat például az 1891-ben 70 évesen elhunyt nemes Tompos Józsefné nemes Szalay Zsuzsánna és nemes Szilvásy Lászlóné nemes Szalay Juliánna, aki 1872-ben 79 évesen halt meg. Közös sírban temették el szüleik az első világháborúnak áldozatul esett hős fiaikat: a 22 évesen az 1917-es ojtozi ütközetben elesett Szabó Gyulát és a harctérről betegen hazatérő ifj. Szabó Józsefet, aki „szerető szülői karjai között lehelte ki hősi lelkét” 1918-ban, 21 esztendős korában. Az Őry, a Gősi, a Czirák, a Kónya, a Simon, a Kiss, a Mikó nevek olvashatók jórészt a további sírokon. Hármat teljesen felújított Élő Imre. Az egyik Bodáts Pál (1815–1877) evangélikus tanítóé, aki négy évtizeden át oktatta a helyi ifjúságot.

Élő Imre szívügyének tekinti a sírok rendbetételét és el is végezte a feladatot, amihez segítők is akadtak.

És hogy mi a jutalma Élő Imrének a fáradságáért? Azt mondja, az a jó érzés, ami a temetőben körültekintve tölti el. „Nekem jutalom az is, amikor a hozzátartozók megköszönik a munkámat. Volt hozzá erőm, lelkesedésem és kedvem, hát megcsináltam. Aztán odafönt, a nagy elszámoláskor talán majd ez is nyom valamit a latba” – fogalmazta meg gondolatait Élő Imre.

A közösség természetesen örömmel fogadja a temetői kezdeményezést. Szalai Zoltán polgármester úgy véli, az ősök megérdemlik a méltó nyugvóhelyet. „A falu tekintélyes és helyben elismert családjainak emlékeiről van szó. A környezetet eddig is rendezte az önkormányzat, de arra az értékmentő munkára, amit Imre bácsi és barátai elvégeztek, már nem volt kapacitásunk. A falu nevében köszönöm fáradozásukat” – jegyezte meg a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában