Szüret

2019.09.23. 10:25

Előszüretelik a kék szőlőt a Pannonhalmi borvidéken

Félidejéhez közeledik a szüret a Pannonhalmi borvidéken, területeik csaknem ötven százalékán a termelők már leszedték a szőlőt. Szép egészségesek a fürtök és az idei termésmennyiség csaknem felét már elkezdték feldolgozni.

Rimányi Zita

A rozé alapanyagát is elkezdték már leszedni a Cseri Pincészet területén. Képünkön Cseri Barnabás borász látható.

Idén a szőlőszedés akkor kezdődött környékünkön, amikor szokott, augusztus végén, szeptember elején. Az időjárás sem okozott különösebb nehézséget. Igaz, annak örültek volna a gazdák, ha az eső két héttel előbb érkezik. Többet ért volna, de ez is csak kisebb veszteséget okozott számukra és a beteg fürtöket és bogyókat kiválogatták. Inkább csak az erre érzékenyebb fajtáknál, például a rajnai rizlingnél csökkentette pár százalékkal a termésmennyiséget. A termelők, ahol kellett, ott leszedték a rizlingfürtöket, a többit viszont még a tőkéken hagyták. Ugyanis, ha marad a mostani időjárás, akkor még jobb lehet majd a készülő bor.

A rozé alapanyagát is elkezdték már leszedni a Cseri Pincészet területén. Képünkön Cseri Barnabás borász látható.

Minderről lapunknak, Cseri Norbert nyúli borász beszélt és azt is elmondta, hogy elégedettek lehetnek az utóbbi másfél hét napsütésével. Igaz, a pár nappal ezelőtti kisebb esők nem hiányoztak nekik, az ő dűlőikben is sietősebben szedték le a rizlinget a mélyebben fekvő területekről, mivel csapadék után itt a legnagyobb a talaj visszapárolgása, így nagyobb veszélyben vannak a fürtök. Ezeken a részeken gyorsan megszabadították a gyümölcstől a tőkéket, nehogy rothadásba kezdjenek.

A napokban rozéalapanyagot szüreteltek, cabernet franc-t, merlot-t, kékfrankost. Ezekből primőrbor lesz, amit már Márton-napkor fogyasztani lehet. Aztán rizlinget szednek, majd folytatják a rozénak való fürtök kiválogatását, ami tulajdonképpen kék szőlőknél egy előszüret. Ugyanis azokból, amik a tőkéken maradnak, vörösbor készül.

– Tízhektárnyi területünk van összesen, abból igyekszünk a maximumot, a legjobb minőséget kihozni. Kizárólag kézzel szedjük a szőlőt. A borvidék több termelője ugyan géppel szüretel, de nekünk kisebbek a dűlőink, azokon nem érné meg, nem lenne gazdaságos a gépesített megoldás – mondta el Cseri Norbert. Szerinte jó évjárat lehet az idei is a Pannonhalmi borvidéken az eddigiek, a csaknem a feléhez ért szüret alapján. Szép, kiegyenlített a szőlő érése, mindegyik fajtát akkor szedhették, szedhetik, amikor szokták. A nyár nem volt túl meleg és ha marad a jelenlegihez hasonló időjárás, az kedvez a szőlészeknek. Most csapadékmentes időre lenne szükség, de pár milliméter eső nem okoz problémát, csak ha esetleg jelentősebb mennyiség esik. Az illatos, könnyű bort adó fajták már a feldolgozókba kerültek. Nem magas a szőlő alkoholtartalma, kiegyenlítettek, szépek benne a savak, ami Cseri Norbert szerint még a cukortartalomnál is fontosabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában