Katasztrófavédelem

2024.03.07. 06:58

Megszaporodtak a kerti tüzek Győr-Moson-Sopronban - Tilos a zöldhulladék égetése!

A tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. Idén már 34 ilyen esethez riasztották a tűzoltókat Győr-Moson-Sopron vármegyében. A legnagyobb szabadtéri tűz idén Vitnyéd mellett volt, január 15-én 2000 négyzetméteren égett a száraz fű.

Simon Roberta

- Kora tavasszal megnő a szabadtéri tüzek keletkezésének a veszélye. Amíg ki nem zöldül a természet, nem indul meg a növényekben az intenzív folyadékáramlás. A legkisebb szikra, vagy hőforrás is hatalmas tüzek kialakulásához vezethet - tájékoztatta lapunkat a kisalföldi térséget lefedő tűzoltóság szóvivője.

Kiemelte: a szabadtéri tüzek elkerülése érdekében tartsuk be a tűzvédelmi szabályokat. Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a nádas és a tarló, a kerti munkálatok során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos. Ahol a települési önkormányzat rendeletben engedélyezik ezek égetést, ott csak a szabályozásnak megfelelő módon és időben lehet tüzet gyújtani. Ha nincs ilyen helyi rendelet, ott tilos zöldhulladékot égetni. 

Törvény szabályozza a kerti égetést. Győrben csak áprilisban és novemberben lehet elégetni a zöldhulladékot. Fotó: MW

Tűzvédelmi és környezetvédelmi szempontból inkább a növényi hulladék komposztálását, vagy elszállíttatását javasolják. A tűzvédelmi előírások megszegéséért az okozott kár és a veszély mértékétől függően húszezer forinttól akár három millió forintig terjedő bírsággal is járhat.

Aki égetéssel szabadulna meg a zöldhulladéktól, az 

  • először győződjön meg arról, hogy van-e erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak;
  • ha van, nézze meg, mikor szabad égetni;
  • ha engedélyezik az égetést, gyűjtse egy-két négyzetméteres területen egy kupacba a száraz növényeket;
  • tisztítsa meg ennek a környezetét, hogy a tűz ne tudjon továbbterjedni;
  • készítsen ki oltóvizet és valamilyen szerszámot, amellyel kordában tudja tartani a tüzet;
  • csak szélcsendes időben gyújtsa meg a növényeket;
  • egy pillanatra se hagyja magára a tüzet;
  • ha feltámadna a szél, azonnal oltsa el;
  • ha továbbterjedne a tűz, azonnal értesítse a 112-es segélyhívó számot.
DSC_6609
 

Február végén több alkalommal riasztották a győrszentiváni önkéntes tűzoltókat kerti tüzeléshez, bizonyos esetben el is szabadult az udvari égetés.

Győr területére vonatkozó szabályozás szerint a száraz ág, vessző és egyéb fás szárú növény áprilisban és novemberben égethető minden nap 8 és 17 óra között, az ünnepnapok kivételével.

A lakossági eredetű, fás szárú zöldhulladék az év többi napján lakcímkártyával igazolva hulladékudvarokban ingyenesen leadható. A családi házak udvarán és előkertjében összegyűjtött falevél folyamatosan elhelyezhető a hetente üríttethető barna fedeles biokukában, vagy a szolgáltatónál erre a célra vásárolt zsákokban.

A saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott a tűzgyújtási tilalom idején sem és bejelentési kötelezettség sem terheli az érintetteket. Csupán az általános égetési szabályok betartását követelik meg. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában