Javíthatatlan

2023.05.12. 10:42

Tönkretették a 83-ason a sebességkijelzőket Nagyszentpálnál, keresik a tettest - Fotók

Keresik az elkövetőt, aki javíthatatlanul megrongálta a 83-as főúton 2019 óta hatékonyan működő, a balesetek számát jelentősen csökkentő LED-es gyorshajtás jelző táblákat. A táblák kihelyezése óta a szakaszon a súlyos balesetek száma drasztikusan csökkent.

kisalfold.hu

Ez a tábla már nem tudja lassításra figyelmeztetni a gyorshajtókat. Keresik a rongálókat.

Forrás: Magyar Közút

 A kihelyezést megelőző 3,5 éves időszakban 18 baleset történt ezen a szakaszon, míg a kihelyezés óta mindössze 6, kevésbé súlyos kimenetelű eset volt. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tulajdonában lévő táblák rongálásával nem csak több milliós anyagi kár keletkezett, a rongálás a közlekedők épségét is veszélyezteti.

 A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei a 83-as főút íves szakaszán, a 63-as kilométerszelvénynél (Győr-Ménfőcsanak és a nagyszentpáli leágazó közötti szakasz) 2019 augusztusában helyezte ki a napelemmel működtetett LED-es gyorshajtás-jelző táblákat. 

 


A szakaszon már korábban is 60 km/órás sebességkorlátozás volt érvényben, azonban ennek ellenére is gyakori volt a sebesség túllépése, a sebesség időjárási körülményekhez képest nem megfelelő megválasztása. 

Sajnálatos módon több halálos baleset is történt az útszakaszon, az új sebességkijelzők viszont hatékonynak bizonyultak. A kihelyezést megelőző 3,5 éves időszakban 18 baleset történt ezen a szakaszon, melyből 2 halálos, 4 súlyos és 12 könnyű kimenetelű volt. A balesetekben összesen 4 személy vesztette életét és 6 személy sérült meg súlyosan. A kihelyezés óta eltelt 3,5 éves időszakban látványosan kevesebb, összesen 6 baleset történt az ív környezetében, melyben egy személy sérült súlyosan, a többi érintett könnyű sérülésekkel megúszta az eseteket. Az adatok jól mutatják, hogy a kiépített forgalmi rend módosítása elérte célját és a balesetek száma csökkent, súlyossága jelentősen mérséklődött.

A május elején megrongált kijelzőkben keletkezett 10 millió forintos kár javíthatatlan. 

A Magyar Közút ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. Az eset kapcsán a társaság minden állampolgár figyelmét szeretné felhívni arra, hogy a hasonló tettekkel nagymértékben veszélyeztetik a közlekedők életét. A társaság az esetleges szemtanúkat arra kéri, hogy bármilyen, a tettesek azonosításához hasznos információval, fedélzeti kamera felvétellel jelentkezzenek a helyi rendőrségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában