Bankkártyáról emeltek le százezreket

2023.03.09. 16:48

Többeket is tévedésbe ejtett az adategyeztetésre felhívó sms Sopronban

Látszólag az egyik népszerű műsorszolgáltató nevében kaptak többen is felszólító üzenetet a telefonjukra a közelmúltban Sopronban.

kisalfold.hu

A Soproni Rendőrkapitányságon több esetben is indítottak információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt eljárást, mert egy megtévesztő sms-ben kapott linken keresztül megadták bankkártya adataikat, ezért több százezer forintos káruk keletkezett - írta a Soproni Rendőrkapitányság.

A károsultak feljelentésükben elmondták: azt hitték, hogy attól a népszerű műsorszolgáltatótól kapták a külföldi számról érkező sms-t, ahol előfizetésük van. Az üzenetben arról tájékoztatták őket, hogy a legutóbbi befizetésüket elutasították, ezért a megadott linken keresztül erősítsék meg fizetési adataikat. Amennyiben ezt nem teszik meg felfüggesztik az előfizetői fiókjukat. 

Forrás: Soproni Rendőrkapitányság

A linkre kattintással elért oldal megtévesztésig hasonlít a szolgáltató valós oldalához, ugyanazokat a dizájn elemeket, elrendezést használják, ezért az utasításnak megfelelően a károsultak megadták bankkártyaadataikat, továbbá az ellenőrző biztonsági kódokat is. Ezek után tapasztalták azt, hogy több jogtalan kifizetés történt a számlájukról.

A Soproni Rendőrkapitányság ismételten felhívja a figyelmet:

  • Emailben vagy sms-ben kapott linken keresztül bankkártyaadataikat soha ne adják meg! 
  • Online történő bankkártyás fizetésnél mindig győződjenek meg arról, hogy csak valódi banki oldalon adják meg az adatokat, más oldalon (pl. kereskedő oldalán) ezek megadását mellőzzék.
  • Az ilyen sms-eket minél előbb törölni kell. 
  • Amennyiben megtörtént a baj, minél előbb lépjenek kapcsolatba a bankjukkal, tiltsák le a kártyát és zároltassák a számlájukat! 
  • A mobiltelefonokon érdemes használni a spam-szűrőt, amely a hamisnak tűnő sms-eket a „spam” mappában helyezi el, ezzel jelezve, hogy nem megbízható telefonszámról érkezett.
Forrás: Soproni Rendőrkapitányság

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában