Időjárás

2019.12.02. 08:55

Megyeszerte leesett az első hó – videón mutatjuk, milyen idő lesz a héten

Havazás után jön a köd.

kisalfold.hu

Fotó: Bögi Tamás

Várható időjárás az ország területén kedd estig

Észak felől tovább szakadozik, csökken a felhőzet, és egyre inkább csak délen, délkeleten lehet eső, ami havas esőbe, havazásba vált át. Éjszaka délen is csökken a felhőzet, késő estére mindenütt megszűnik a csapadék, főként északkeleten köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződik. Holnap északkeleten helyenként tartósabban megmaradhat a köd, másutt a változóan felhős ég mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Néhol hózápor kialakulhat. Az északnyugati, északi szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol meg is erősödik, északkeleten azonban többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +1 és -5 fok között alakul, de északkeleten a havas, szélvédett, derült helyeken -6, -10 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire 0 és +5 fok között várható, de a tartósabban ködös tájakon hidegebb lesz – olvasható a met.hu-n.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=50&v=iV0w3OtxWuQ&feature=emb_title

 

Korábban írtuk:

A déli órákig borult lesz az ég, majd észak felől gyorsan felszakadozik, jelentősen csökken a felhőzet. Reggel, délelőtt az ország északkeleti harmadában és a főváros térségében havazás, délen, és az Északnyugat-, Nyugat-Dunántúlon döntően eső lesz a jellemző, de a kettő közti átmeneti zónában eső, havas eső, fagyott eső, havazás, néhol ónos eső egyaránt előfordulhat.

Kora délutántól kezdve észak felől gyorsan megszűnik a csapadék, egyre inkább csak délen lehet eső, ami havas esőbe, havazásba vált át. Késő estére mindenütt megszűnik a csapadék. A déli, délkeleti szél északnyugatira fordul, többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol meg is erősödik, így Dunántúli-középhegységben hóátfúvás is lehet.

Fotó: Bögi Tamás

A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között valószínű. Késő estére általában -3, +3 fok közé csökken a hőmérséklet, de a havas, kevésbé szeles északkeleti tájakon már késő este jóval hidegebb lesz ennél.

Várjuk olvasóink fotóit az első hóról a [email protected] címre!

Ne érjen senkit váratlanul a megváltozott útviszony! Készüljön fel!

Fontos, hogy mindenki alkalmazkodjon a megváltozott körülményekhez, mivel a balesetek jellemző oka, hogy a járművezetők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vesznek részt a forgalomban.

  • Csak a téli közlekedésre felkészített, megfelelő műszaki állapotú járművel induljon útnak! Fordítson különös figyelmet a gumiabroncsok állapotára!
  • Elindulás előtt tisztítsa meg a hótól borított járművét és gondoskodjon arról, hogy semmi ne zavarja a szabad kilátásban!
  • Óvatosan válassza meg autója sebességét, ügyeljen a megfelelő követési távolság betartására! Számoljon azzal, hogy nedves, csúszós úton a jármű féktávolsága megnő!
  • Jegesedésre különösen hidak és felüljárók útburkolatán lehet számítani, ezért ilyen helyeken kellő időben csökkentse járműve sebességét!
  • Legyen gépkocsija csomagtartójában hólánc, hólapát, vonókötél, elemlámpa, láthatósági mellény és pokróc!
  • Öltözködjön rétegesen! Legyen önnél megfelelő mennyiségű folyadék és feltöltött akkumulátorral rendelkező mobiltelefon is!
  • Hosszabb útra történő elindulás előtt tájékozódjon az időjárási körülményekről és az útviszonyokról!
  • Sűrű ködben használjon ködlámpát!
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában