Helyi időjárás

2019.01.09. 11:19

Több helyen havazik a Dunántúlon és az északi szél is megerősödött

Télies útviszonyokra lehet számítani több alsóbbrendű úton.

Ön mit tapasztalt? Várjuk fotóit: [email protected]

12.50 - Útállapot, időjárás - Útinform:


A Dunántúlon elszórtan szállingózik a hó, másutt már csapadékmentes az idő.

A jelentések szerint a gyorsforgalmi utak és főutak burkolata a korábban a kiszórt sótól nedves, viszont még télies útviszonyokra lehet számítani több alsóbbrendű úton Nógrád megyében, Solt térségében valamint a Tiszántúlon.

A látási viszonyok szinte mindenütt megfelelőek. Az ország nagy részén többnyire mérsékelt a légmozgás, élénkebb széllökéseket Sátoraljaújhely környékéről jeleztek.

A hőmérséklet -5 és +4 fok között változik.


11.56 - A jelenlegi időjárási helyzet az Időkép térképe szerint:


7.45 - Útállapot


Sokfelé havazik a Dunántúl nyugati. északnyugati részén, valamint a főváros és Székesfehérvár térségében. Fonyód és Dunaújváros környékén eső esik. Az Alföldön sokfelé, elsősorban a déli és északkeleti részeken köd miatt korlátozottak a látási viszonyok.


A jelentések szerint a gyorsforgalmi utak burkolata országszerte korábban a kiszórt sótól nedves.

Székesfehérvár környékén latyakos a főutak burkolata, máshol az országban jellemzően vizes, sónedves a főúthálózat.


Télies útviszonyokra lehet még számítani több alsóbbrendű úton Komárom-Esztergom, Fejér és Nógrád megyében, továbbá a Tiszántúlon. Sűrű köd miatt néhol 100 méter alatti a látótávolság a déli országrészben, illetve északkeleten.

7.05 - Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére csütörtök éjfélig

Előreláthatólag csütörtök kora délutánig helyenként, nagyobb eséllyel a Dunántúlon (napközben fokozatosan egyre inkább nyugaton) fordulhat elő hózápor, illetve időszakosan kissé nagyobb területre kiterjedő havazás (helyenként lepel - 3 cm).


Csütörtökön megerősödik, a Dunántúl nyugati felében és északkeleten helyenként viharossá fokozódhat (55-60 km/h, az északkeleti határ közelében akár 60 km/h) az északi, északkeleti szél. A csütörtök reggeli, délelőtti óráktól előbb északkeleten, majd később az Észak-Alföld térségében helyenként hófúvás alakulhat. Általában alacsony szintű hófúvás valószínű, de a szelesebb Bodrogköz térségében a hófúvás erősebb lehet.


Csütörtök 7.00 - az útinform közleménye


Sokfelé havazik a Dunántúl nyugati. északnyugati részén, valamint a főváros és Székesfehérvár térségében. Fonyód és Dunaújváros környékén eső esik. Az Alföldön sokfelé, elsősorban a déli és északkeleti részeken köd miatt korlátozottak a látási viszonyok.


A jelentések szerint az M7-es autópálya Székesfehérvár-Siófok közötti szakaszán latyakos a burkolat, a többi gyorsforgalmi útszakasz országszerte vizes, sónedves.


Székesfehérvár környékén latyakos a főutak burkolata, máshol az országban jellemzően vizes, sónedves a főúthálózat.


Télies útviszonyokra lehet számítani több alsóbbrendű úton Komárom-Esztergom, Somogy, Fejér és Nógrád megyében, továbbá a Tiszántúlon.


Sűrű köd miatt 100 méter alatti a látótávolság Szeged térségében, míg Lenti, Szekszárd, Mohács, Szentes, Hódmezővásárhely, Gyomaendrőd és Mátészalka körzetében 100-300 méter között alakul a belátható út hossza.


A Kisalföldön sokfelé megélénkül az északias szél, az ország többi részén többnyire mérsékelt marad a


20.59 - Helyenként ismét havazik, télies útviszonyokra lehet számítani több alsóbbrendű úton


A Dunántúli-középhegységben sokfelé havazik, csakúgy, mint a Kisalföld keleti részén, a főváros térségében és elszórtan Somogy, valamint Baranya megyében – adta hírül az Útinform. A tájékoztatás szerint havas esőt, esőt jelentettek a Kisalföld középső részéről, a Balaton térségéből és Hódmezővásárhely környékéről. Az M1-es autópálya Budapest-Tatabánya szakaszán helyenként latyakos burkolatra lehet számítani, más gyorsforgalmi útszakaszok túlnyomórészt sónedvesek.


Esztergom és Szentendre környékén latyakos, havas, máshol jellemzően sónedves a főutak burkolata. Télies útviszonyokra lehet számítani több alsóbbrendű úton Komárom-Esztergom, Pest és Nógrád megyében, továbbá a Tiszántúlon, valamint Pécs környékén, ahol jeges szakaszok is lehetnek. Az időjárás vagy az utak állapota miatt nincsenek érvényben korlátozások, és elzárt település sincs az országban - írja az Útinform.


17.01 - A nappali hőmérséklet csütörtökön -2 és +2 fok között várható  


Csütörtök estig a Kárpát-medence fölé kissé szárazabb, hidegebb léghullámok érkeznek, kevesebb helyen valószínű havazás. Várható időjárás az ország területén csütörtök estig


Reggelig többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, csupán átmenetileg, főként a középső országrészben szakadozhat fel a felhőzet. Elszórtan várható havazás, kezdetben nyugaton, délen havas eső, eső, néhol ónos eső is lehet. Csütörtökön délen, délkeleten sok lesz a felhő, másutt erősen és közepesen felhős területek és időszakok egyaránt lesznek. Észak-, északkelet kivételével elszórtan valószínű havazás, hózápor.


Szerdán többnyire mérsékelt marad a légmozgás, majd csütörtöktől megélénkül, többfelé meg is erősödik az északi, északkeleti szél, északkeleten néhol hófúvás is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -8 fok között alakul, a szélcsendes, havas, átmenetileg kevésbé felhős tájakon hidegebb is lehet.


13.52 -  Országszerte számos helyen mértek több mint 10, néhol 20 centiméteres hóvastagságot. Kékestetőn 32 centiméteres a hóréteg - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdai adataiból.


A magasabban fekvő települések közül Bakonybél Somhegypusztán 23, Úrkúton 19, Herenden 18 centiméteres a hó. Emellett Mencshelyen és Zircen 14-14 centiméteres hóvastagságot rögzítettek. Az alacsonyabban fekvő települések közül is jellemzően több centiméteres a hó.


Budapest több pontján 10 centiméternél is nagyobb a hó. Emellett 10 centiméternél magasabb a hóréteg többek között Békéscsabán, Debrecenben, Győrben, Monoron, Romhányban, Tolcsván, Vecsésen és Zsámbékon.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délután az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében tudatta: csütörtök délelőttig elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon, illetve délkeleten, keleten fordulhat elő havazás, hózápor, melyből 4-5 centiméternyi hó hullat. Szerdán délen helyenként ónos eső sem zárható ki. Csütörtök késő estétől a délkeleti megyékben kezdődik ismét gyenge intenzitású havazás. Emellett csütörtökön megerősödik, az Észak-Dunántúlon és északkeleten időnként viharossá fokozódik az északi, északkeleti szél. A szél északkeleten hordhatja a már lehullott havat - írták.


13.45 - Tükörjég és kátyúk a győri Víztorony utcában:

Fotó: Olvasó

Fotó: Olvasó

Fotó: Olvasó

Fotó: Olvasó


13.40 - Már csak kevés helyen havazik az országban, de a Sajó és a Hernád völgyében, valamint a Hajdúságban még szállingózik a hó - tájékoztatta a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerda délután az MTI-t.


Intenzív havazást jelzett az Útinform az M35-ös autópálya hajdúböszörményi szakaszáról is - írták. A közlemény szerint a gyorsforgalmi utak többnyire sónedvesek, vizesek, de az M1-es komáromi és lébényi szakaszán már száraz a burkolat.


A főutak általában vizesek, nedvesek a Dunakanyarban, Nógrád megyében, a borsodi Emőd és Nyékládháza térségében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Békés megyei Sarkad tájékán pedig latyakosak. A mellékutak a Dunántúlon, a Duna-Tisza közén többnyire sónedvesek, de az északkeleti országrészben és a Tiszántúlon havasak, hókásásak, latyakosak, a letaposott hótól síkosak. 


11.40 - Olvasónk felvétele a Markotabödöge és az M85-as közötti útról:

Fotó: Olvasó



10.25 - Az ország jelenlegi időképe. Frissülő előrejelzés itt >>

Forrás: Időkép

Forrás: Időkép


A Mávinform kora reggeli azt közölte, hogy a havazás ellenére az országos vasúthálózaton, az elővárosi- és távolsági forgalomban is jellemzően menetrendszerű a közlekedés. Kivétel a Budapest-Újszász-Szolnok, illetve a Záhony-Nyíregyháza vonal, ahol 20-30 perccel megnövekedett menetidővel kell számolni. A közlemény szerint a szakemberek számos helyszínen folyamatosan dolgoznak a váltószerkezetek megtisztításán, illetve a peronok hó- és síkosság mentesítésén.


Amennyiben a téli időjárás mégis fennakadásokat okozna az állomásokon a hangosbemondón keresztül, a vonatokon pedig a fedélzeti utas-tájékoztató rendszer segítségével, illetve a jegyvizsgálók útján, továbbá interneten is tájékoztatják az utasokat. 



Az ország keleti, északkeleti részén még változó intenzitással havazik, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében havazik, illetve szállingózik a hó. Az ország középső részén és nyugaton már csapadékmentes az idő.


A gyorsforgalmi utak burkolata többnyire sónedves, de a keleti régióban az M3-as káli és hajdúnánási szakaszán, valamint az M35-ös autópályán hókásás, latyakos a burkolat.


A fő- és mellékutakon a nyugati, délnyugati országrész kivételével téliesek az útviszonyok. Havas, latyakos, hókásás, utakon lehet autózni. Győr, Pápa és Harkány térségében helyenként jeges szakaszok is előfordulnak.

A friss hóréteg vastagsága Pest megyében, az Északi-középhegységben, és a délkeleti határ menti megyékben több helyen is eléri az 5-10 cm-t.

A látási viszonyok jók.

Szélcsend van, vagy gyenge a légmozgás.

A hőmérséklet -7 és +3 fok közötti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában