Helyi időjárás

2015.07.24. 15:34

Már nem lesz forróság - Fertődön 1 napja nincs áram - Fertőhomokon 42 ház sérült a viharban - fotók, videók

Fertődön még mindig nics áram több utcában - írta olvasónk. Már 20 órás az áramszünet, olvadnak a hűtőszekrények. Az EON tud a hibákról, amint tudnak mennek - kaptuk a választ.

kisalfold.hu


18.30 - A következő napokban tovább mérséklődik a forróság

Az elmúlt héthez képest a következő napokban sokfelé csapadék kíséretében több fokkal tovább mérséklődik az elmúlt héten tapasztalt kánikula, néhol csak 20 Celsius-fok körüli maximumokkal. A hétvégén viszont ismét napsütéses idő várható, és akár 35 fok is lehet ismét - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott vasárnapi országos,középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn a rövid napos időszakok mellett több helyen várható eső, zápor, az ország déli felén helyenként zivatar is kialakulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet 14-19, a legmagasabb hőmérséklet 24-29 fok között valószínű.

Kedden a Dunántúlon kevesebb, másutt több napsütés valószínű. Főként a Dunántúlon alakulhat ki néhol zápor, zivatar. A leghidegebb órákban 14-19 fok lehet. Nappal többnyire 25-30 fokig melegszik a levegő, de északnyugaton hűvösebb, délkeleten melegebb is lehet.

Szerdán eleinte csak északon, délutántól délen is több helyen várható zápor, zivatar. A szél délelőtt még csak a Dunántúlon, majd másutt is egyre többfelé megerősödik. A minimumhőmérséklet 16-21 fok között valószínű. A maximumértékek többnyire 27-33 fok között, de északnyugaton csupán 22-26 fok között alakulnak.

Csütörtökön főként az északi megyékben fordulhat elő zápor, másutt hosszabb időre kisüt a nap. A legalacsonyabb hőmérséklet 15-20, a legmagasabb hőmérséklet északnyugaton 20-23, máshol 24-29 fok között alakul.

Pénteken derült, napos időre lehet számítani csapadék nélkül. A minimumhőmérséklet 11-17 fok között valószínű. A nappali maximumok várhatóan 25-30 fok között alakulnak.

Szombaton és vasárnap derült, napos, csapadékmentes idő valószínű. Szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet 13-19, a legmagasabb hőmérséklet 29-33 fok között valószínű. Vasárnap a leghidegebb órákban 15-21 fok lehet, napközben 30-35 fokig melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben.

Olvasónk beszámolója Tatabányáról

A lakókocsis ezt a parcellát választotta, majd a vihar előtt 10 perccel meggondolta magát és inkább kiállt a fa alól. Utólagos nagy szerencséjével, mert 15 perc múlva a nagy szél hatására ketté tört a fa. Ha ott marad, pont telibe találja. Ezt történt szombat délután Tatán a Fényes Fürdő és Kempingben.






16.35 - Továbbra sincs áram - csaknem egy napja - Fertődön, a Gábor Áron utcában és a Kertész közben. A hűtök tönkremennek, a bennük tárolt élelmiszerekkel együtt, az áramszolgáltató pedig továbbra sem jött ki a helyszínre - panaszolta egy másik olvasónk.

16.10 - Változékony, mérsékelten meleg idő valószínű. Az elvonult hidegfront után hétfőn ciklonális hatások alakítják időjárásunkat, nedves levegő áramlik fölénk. Sok lesz felettünk a felhő, és hőségtől nem kell tartanunk - közölte a met.hu.

13.50-kor felhívtuk az EON hibabejelentőjét, ahol elmondták, "Fertődről több bejelentés is érkezett, kollégáink tudnak a Gábor Áron utca és a Kertész közben is a hibáról, amint tudnak mennek és javítják a hibákat."

13.30 - Olvasónk beszámolója szerint "Fertődön a Gábor Áron utcában., a Kertész közben már közel 20 órája nincs áram, nem állt helyre az áramszolgáltatás még most sem. Ilyenkor a emberek mélyhűtőkben tárolt többtízezer forintnyi ételeit, a vendégházak, vagy a Kastély körüli kávézók bevételkiesését ki téríti meg" - kérdezte olvasónk.

13.20 - Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Éjszaka nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és hétfőn a rövid napos időszakok mellett sok lesz a felhő, inkább csak estétől csökken jelentősen a felhőzet. Több helyen várható eső, zápor, az ország déli felén helyenként zivatar is kialakulhat. Éjszaka és hétfőn is mérsékelt marad a légmozgás, szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 24 és 29 fok között valószínű.

10.50 - Egy holttestet találtak a Balatonban

A szombati vihar után éjszakáig folytatták a mentési munkákat a Balatonnál, sokan a vízirendőröknek, a vízimentőknek és az önzetlen hajósoknak köszönhetik életüket, két férfi Balatonfürednél eltűnt a vízben még a vihar előtt, akiket nem találtak meg, egy vasárnap vízben talált férfiholttest azonosítása folyamatban van - értesült az MTI több forrásból. Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője arról számolt be az MTI-nek, hogy még a vihar előtt eltűnt két férfi a vízben Balatonfürednél, akiknek a keresése eddig nem vezetett eredményre. Egyikük egy vízibicikliről, másikuk egy vitorláshajóról került a vízbe. Vasárnap reggel találtak egy férfiholttestet a közeli partokon, amelynek azonosítása folyamatban van.

A vízintőkhöz többtucatnyi segélyhívás érkezett szombaton a vihar miatt, főként gyerekeket, családokat kellett menteni hajókról késő éjszakáig, a lehorgonyozva otthagyott járművek mentése még zajlik. Arra a kérdésre, hogy sikerült-e a Balaton hosszában átúszására szombat délután indított rekordkísérlet, Tar Mihály elmondta: a rekordkísérlet a vízimentők biztosításával zajlott, és a célba érés előtt két kilométerrel fel kellett adni a vihar keltette nagy hullámok miatt. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint szombaton a délutáni órákban rendelték el a legmagasabb, II. fokú viharjelzést a Balatonon, amikor a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság összes hajóegysége elkezdte értesíteni a nyílt vízterületen tartózkodó fürdőzőket, közlekedőket a várható viharról. A felkészülés ellenére a tó teljes területéről több mint ötven segélykérés érkezett a rendőrökhöz. A vízirendőrök 21 ember életét mentették meg, akik szinte kizárólag vitorlás kishajókon kerültek bajba. A vihar alatt a tó közepén óránként 110,8 kilométeres sebességű szelet mértek.

A tájékoztatás szerint sok hajós értékelte túl a tudását, és a hajója képességeit, járművükkel felborultak, elsüllyedtek, vagy a rendkívül erős szél a nagy hullámokkal lesodorta a fedélzetről az utasokat. Siófok előtt egy vitorlásról lecsúszott két nő számára a közelben hajózók dobtak mentőövet és kísérték figyelemmel őket a mentőhajó megérkezéséig. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság beszámolója szerint a Balaton déli oldalán fákat csavart ki, és vezetékeket szakított le az erős szél szombaton, ami miatt 97 helyszínen volt szükség a tűzoltók beavatkozására éjszaka. Főként megrongált lakóépületekhez, útra és vasúti sínekre dőlt fák eltávolításához riasztották az egységeket. Balatonszárszón például húszméteres jegenyefát csavart ki a szél, amit a vasúti felsővezeték tartott meg, és sikerült szakadás előtt eltávolítani. Siófokról több bejelentés érkezett: három autót, lakóépületeket és kerítéseket rongáltak meg a kettéhasadt, kidőlt fák, letört faágak. Szántód és Balatonszemes kempingjének fáit is megtépázta a vihar, előbbi helyszínen egy kőris a vizesblokkra dőlt, utóbbi területén egy sátor és egy személyautó sérült meg, amikor kidőlt egy fa. Személyi sérülés egyik helyen sem történt. Pusztaberénynél a vasúti forgalmat veszélyeztette egy sínekre dőlt kőris.

Zamárdiban több helyen letört faágak akadályozták a közúti közlekedést. A település egyik családi házának udvarán egy kidőlt nyárfa összetört egy személyautót. Balatonlellén egy üdülő tetejét bontotta meg a szél. A mentési munkákba a környező települések tűzoltói is bekapcsolódtak.

10.00 - Éjszaka helyreállt az áramszolgáltatás Pinnyén, Hidegségben és Fertőhomokon is, ahol szombat este mintegy ezeregyszáz fogyasztónál még nem sikerült helyreállítani az áramellátást a szolgáltató szakembereinek .

A  vihar a Fertőhomok, Hegykő és a 85-ös út által határolt területen fákat csavart ki, villanyvezetékeket tépett le. Fertőhomokon 42 házban okozott kárt: kémények dőltek le, háztetők cserepeit bontotta meg a szél, egy helyen pedig a tűzfal dőlt meg, de kiköltöztetésre nem volt szükség. Egy ideig öt településen - Fertőszentmiklóson, Fertőhomokon, Nagycenken, Pinnyén és Hegykőn - volt áramkimaradás, amely 3200 fogyasztót érintett.

A fertődi polgárőrök is részt vettek Fertődön a helyszín biztosításban és forgalomirányításban szombat éjszaka.

9.55 - Huszonnégy embert vittek partra a Velencei-tónál

Meghibásodott sétahajó utasai, úszók és kajakosok, összesen huszonnégyen szorultak a rendőrök segítségére a szombat délutáni viharban a Velencei-tóban – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnap a rendőrség honlapján.

Közleményük szerint a vízi rendőrök az agárdi kikötőben egy sodródó sétahajóra figyeltek fel, amelynek elromlott az irányváltója és nem tudott kikötni. A kétfős személyzet mellett nyolc utast, köztük két gyermeket segítettek partra.

A Velencei-tó Nagy-tisztás elnevezésű területén figyeltek fel a rendőrök egy 12 fős csoportra, akik az erős szélben és az egy-másfél méteres hullámokban próbáltak a part irányába úszni. A tíz gyermeket és két felnőttet partra vitték.

A tó Pap-kert nevű területén a viharos szélben két férfi egy felfújható kajakkal igyekezett a part irányába, azonban azt saját erejükből nem tudták biztonságosan megközelíteni. A strandolókon a rendőrök segítettek.


7.35 - A sopronmet.hu előrejelzése szerint egy hidegfront hozott felfrissülést, így a következő napokban 30 fok alatt maradnak a maximum hőmérsékletek.

Vasárnap eleinte még több lesz a gomolyfelhő, hajnalig még kisebb záporok is kialakulhtanka, majd csökken a felhőzet és egyre hoszzabb időre süt ki a Nap. Napközben már nem lesz csapadék. Az északnyugati szél gyakran lesz erős, a fülledtség is megszűnik. A hőmérséklet a reggeli 17, 19 fokról nappal 24, 26 fokig emelkedik, este 19,21 fokra készülhetünk.

A következő napokban kellemes nyári hőmérsékletekre számíthatunk, a nagy meleg legfeljebb a hétvégén tér vissza. Jelentős csapadék továbbra sem hull.

Vasárnap 6.40 - Nincs már áram nélkül maradt település - közöltte a kataszrófavédelem.

Hajnali három óra tizenöt perckor az áramszolgáltató szakemberei mindenütt helyreállították az áramszolgáltatást Győr-Moson-Sopron megyében.

5.50 - Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére vasárnap éjfélig

A Dunántúlon és a középső megyékben többfelé erős, néhol viharos (60-70 km/h) lökésekkel kísért északnyugati szél délelőtt fokozatosan tovább mérséklődik. A késő délelőtti, déli órákig a Tiszántúlon, esetleg Borsodban még lehet helyenként zivatar, amelyet szélerősödés (45-75 km/h), nagy mennyiségű csapadék (5-20 mm), esetleg kisméretű jég kísérhet. Kis valószínűséggel néhol még előfordulhat 20-35 mm-t elérő csapadék.

A balatoni vízimentőkhöz rengeteg segélyhívás érkezett

Bár a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) hajói még a vihar előtt próbálták a partra terelni a Balatonból az embereket, sokan figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetéseket, így a vihar kezdetével rengeteg segélykérő hívás érkezett - közölte Tar Mihály, a VMSZ szóvivője szombaton este az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint volt olyan vitorlás, ahonnan négy kisgyereket kellett a partra szállítani, annyira rosszul voltak, de más hajókról is jöttek hasonló riasztások. Még késő este is több elsüllyedt hajó mentésén dolgoztak a szakemberek. Több szörfös és kite-os is a vízimentők segítségére szorult, akik a viharos szélben már nem tudták irányítani eszközeiket. A parttól távoli nyílt vízről úszókat is kellett menteni. A vihar előtt a balatonfüredi kempingnél egy vízibicikliről vízbe esett és elmerült ember keresését fel kellett függeszteni, ugyanis nem sokkal a vihar előtt egy újabb eltűnt emberről kapott jelzést a VMSZ Zánkai Központja - írta Tar Mihály, hozzátéve, hogy ugyancsak Balatonfüreden, a kikötő közelében egy vitorlásról került valaki a vízbe és elmerült. A vihar kezdetéig próbálták a VMSZ kutatócsoportjának tagjai megtalálni, de nem sikerült. Ezt a kutatást is felfüggesztették.



Vasárnap 1.00 - Folyamatos rendőri jelenlét az áram nélkül maradt településeken

Folyamatos a rendőri jelenlét a szombati vihar miatt áram nélkül maradt városokban, falvakban - közölte az ORFK Kommunikációs Szolgálata a police.hu-n vasárnapra virradóra.

Mint felidézik, a felhőszakadással, jégesővel és erős széllel érkező vihar miatt az ország több pontján leszakadt felsővezetékek okoztak áramkimaradást. A közrend és a közbiztonság fenntartása, valamint a bűncselekmények megelőzése érdekében a rendőrök az áramszolgáltatás visszaállításáig jelen vannak Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Vas megye valamennyi érintett településén - írják a közleményben.

Vasárnap 0.15

Fákat csavart ki és faágakat tépett le a jégesővel, felhőszakadással és viharos erejű széllel lecsapó felhőszakadás szombat délután. Elsősorban  a Fertőhomok, Hegykő és a 85-ös út által határolt területen pusztított a vihar - közölte a katasztrófavédelem.

Győr-Moson-Sopron megyében a viharos időjárás miatt a tűzoltók összesen harminchárom esetben vonultak. Jellemzően útra dőlt fákhoz, letört és forgalmi akadályt képező faágakhoz, útra dőlt oszlophoz, leszakadt vezetékekhez riasztották őket. A legtöbb kár a Fertőhomokon lakókat érte, mivel itt összesen negyvenkét házat ért a viharos szél miatt valamilyen sérülés. Kémények dőltek le,  megsérültek a háztetők, fák dőltek a házakra vagy kerítésekre, sok helyen a cserepeket fújta le a szél, de egy háznak még a tűzfala, s ezáltal a teteje is megdőlt.  A károk felszámolásában a soproni, a kapuvári, a csornai  és a pannonhalmi hivatásos tűzoltóknak nagy segítséget nyújtottak az önkéntes tűzoltó egyesületek. Az eseteknél dolgoztak a hegykői, a nagylózsi, a petőházi, a fertőrákosi, a nagycenki, a peresztegi, a csornai, illetve a veszprémvarsányi önkéntesek is. Több településen az elektromos vezetékek is megsérültek, ezért este hat óra körül több, mint háromezer fogyasztónál nem volt áram. Mostanára (23.30) már csak 1108 fogyasztót érint az áramkimaradás, Pinnye, Fertőhomok és Hidegség településeken nincs még egyes részeken áram. A szolgáltató jelenleg is dolgozik a helyreállításokon. 

Megyénkben a viharos időjárás miatti káreseteknél személyi sérülés nem történt.

Ez történt szombaton

Lecsapott a vihar? Esett? Küldjön fotót: [email protected]


22.30 - Több mint ezer fogyasztónál továbbra sincs áram

Mintegy ezeregyszáz fogyasztónál továbbra sincs áram Győr-Moson-Sopron megyében a szombat délutáni viharban leszakadt felsővezetékek miatt - tájékoztatta késő este a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-t. Ruskáné Takács Anita elmondta, hogy Pinnyén, Hidegségben és Fertőhomokon még nem tudták helyreállítani az áramellátást a szolgáltató szakemberei. Hozzátette, hogy Fertőhomokon a vihar 42 házban okozott kárt: kémények dőltek le, háztetők cserepeit bontotta meg a szél, egy helyen pedig a tűzfal dőlt meg, de kiköltöztetésre egyelőre nem volt szükség.

21.50 - Jelenleg 3 településen nincs áram: Pinnye, Fertőhomok, és Hidegség, itt összesen körülbelül 1100 embert érint a probléma.

Fertőhomokon 42 ház sérült meg a viharban, tetők sérültek meg, néhány helyen a kémény is ledőlt, egy háznak pedig a tűzfala dőlt ki. Személyi sérülés nem történt, jelenleg is tartanak a munkálatok. Lakosságvédelmi intézkedésre, azaz kiköltöztetésre egyelőre nem volt szükség - tájékoztatta lapunkat Ruskáné Takács Anita. A szóvivő azt is elmondta, az éjszaka folyamán valószínűleg befejeződnek a munkálatok, a megsérült házak tulajdonosai egyelőre el tudtak helyezkedni ismerősöknél, rokonoknál.

21.20 - Fertőhomokon nyaralót is megrongált a vihar - osztották meg a facebook-on. fotók itt >>

21.05 - VIDEÓ - Ilyen volt a vihar a 85-ös főúton - Hegykőn, szombaton tűzoltó versenyt tartottak. A vihar felkapta a rendezvénysátrat, majd tetejére fordította azt.



21.00 - Összefoglaló - Erős széllel érkezett meg a hőséget enyhítő hidegfront

Megérkezett a napok óta tartó hőséget enyhítő hidegfront szombat délután. A viharos szél az ország több pontján fákat csavart ki, faágakat tépett le és felsővezetékeket rongált meg. A jégesővel, felhőszakadással és viharos erejű széllel lecsapó vihar szombat délután fákat csavart ki, faágakat és felsővezetékeket tépett le a Fertőhomok, Hegykő és a 85-ös út által határolt területen Győr-Moson-Sopron megyében.

A leszakadt felsővezetékek öt településen - Fertőszentmiklóson, Fertőhomokon, Nagycenken, Pinnyén és Hegykőn - okoztak áramkimaradást.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint Vasalja közelében villanyoszlopok dőltek 8708-as útra, ezért teljes útlezárásra kell számítaniuk az arra közlekedőknek. Az erős szél a Balaton partján is jelentős károkat okozott. Somogyszentpálon villanyoszlopot döntött ki a vihar, Balatonfenyves és Imremajor között fa dőlt egy vonat elé, Balatonszárszón vasúti felsővezetéket szakított le a szélvihar. Szántódon egy nyolc méter magas fenyő dőlt az útra, Balatonszárszón pedig két húszméteres fenyő dőlt rá egy lakóházra.

A fővárosban 25 helyszínre riasztották a tűzoltókat, jellemzően kidőlt fák miatt - mondta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek. Kisdi Máté közölte, a Múzeum körúton egy fa a villamos felsővezetékére dőlt, emelő segítségével távolították el a tűzoltók. A kidőlt fa miatt pótlóbuszok jártak a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos helyett a Szent Gellért tér és a Deák Ferenc tér között. A Mávinform arról tájékoztatott, hogy a vihar miatt késnek a vonatok a Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes, a Budapest-Hatvan-Miskolc és a Budapest-Vác-Szob vonalon.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) azt tanácsolta, hogy a viharban lehetőség szerint senki ne tartózkodjon a szabadban. Hajdu Márton szóvivő azt is javasolta, hogy a nagyobb tavakban fürdőzök figyeljék a viharjelzőket, és viharjelzés esetén ne menjenek vízbe. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a viharos erejű szél miatt a szabadban hagyott tárgyak is kárt okozhatnak, a szél megérkezése előtt azokat rögzíteni kell. A meteorológiai szolgálat honlapján azt közölte, hogy a hidegfront vasárnapra már el is hagyja a Kárpát-medencét, és vasárnapra mérséklődik a meleg.

 

20.50 - Jelentős károkat okozott a Balaton partján az erős szél

A Balaton partján jelentős károkat okozott az erős szél szombaton, több mint félszáz esethez vonultak ki a tűzoltók - tájékoztatta a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-t. A vihar Marcali térségét érte el először, majd a balatonboglári és a siófoki tűzoltókat riasztották, a mentési munkákba a kaposvári tűzoltók is bekapcsolódtak. Marcali egyik utcájában egy 8 méter magas szilvafa hasadt ketté, a fa letört ágai leszakították a telefonvezetékeket. Somogyszentpálon egy villanyoszlopot is kidöntött a vihar.

Balatonfenyves és Imremajor között fa dőlt egy vonat elé, Balatonszárszón vasúti felsővezetéket szakított le a szélvihar, és a szikrázó vezeték meggyújtotta a sínek mellett a száraz aljnövényzetet. Szántódon egy nyolc méter magas fenyő dőlt az útra. Siófokon és Balatonszárszón parkoló autókat rongált meg a lezuhant faág. Balatonszárszón két húsz méteres fenyő dőlt rá egy lakóházra. Balatonszemes Kikötő utcájában egy háromszintes társasház lemezfedését tépázta meg a vihar. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán.


20.35 - Az áramszünet már körülbelül 3500 embert érint, Hidegségen és Peresztegen is károkat okozott a vihar a hálózatban - tájékoztatta a Kisalföldet Ruskáné Takács Anita.

Fertőhomokon a most végzett felmérések szerint több ház tetőszerkezete is károsult, jelenleg vizsgálják a szakemberek, szükséges-e kiköltöztetni a lakosokat - tette hozzá a szóvivő.

20.15 -
A megyében körülbelül 3000 embert érint továbbra is az áramszünet - tudtuk meg Ruskáné Takács Anitától, a katasztrófavédelem szóvivőjétől. Fertőszentmiklóson, Pinnyén, Fertőhomokon, Nagycenken, és Hegykőn nincs áram, a helyreállítások folyamatosan zajlanak, várhatóan a mai nap folyamán megtörténik.

Személyi sérülésről továbbra sincs hír.

20.10 - Peresztegen fákat csavart ki, tört ketté a dió nagyságú jéggel érkezett viharos szél szombaton délután. Az egyik mezőgazdasági telephely több épületéről lehullottak a cserepek, egy fal ki is dőlt.

Jópár ház teteje megrongálódott a faluban. Kár keletkezett a faluházban, a tűzoltószertárban is. A szombati vihar áldozata lett egy macska, amelyre egy félbe törött fa esett rá, éppen akkor, amikor át akart szaladni az úttesten. A helyiek már megkezdték a romeltakarítást, de előtte fotókat készítettek, ugyanis azok szükségesek a biztosításhoz, illetve a kárérték bizonyításához.



A helyi önkéntes tűzoltók is részt vettek a helyreállításban.
Ott jártunkkor találkoztunk olyan idős nénivel is, akinek a csillárjából piros színű víz folyt. Az eső ugyanis beesett a tetőn át.
Nem hivatalos mérések szerint néhány perc alatt 30 milliméternyi eső hullott a településen.

A 85-ös főúton, faágakat tört le, fúj t az úton a szél. Az autósok inkább megálltak, félreálltak, mert szó szerint semmit sem lehetett látni. A vihar néhány percig tartott, de az autóban egy örökkévalóságnak tűnt. Egy motorost útközben ért a felhőszakadás, őt egy egy autós fogadta be, így nem ázott át teljesen.



Amint elült a vihar, az sofőrök maguk kezdték el eltakarítani az akadályokat az útról. A már említett ágakon túl, még szalmabálát is láttunk a 85-ös úton a hegykői, illetve a fertőhomoki leágazása között.
Röjtökmuzsajon pedig már sütött is nap.



20.05 - Ilyen volt a jég Kapuváron

Jég Kapuváron - olvasónk fotója

Jég Kapuváron - olvasónk fotója

Vihar - A fővárosban 25 helyszínre riasztották a tűzoltókat

A szombat délutáni vihar miatt a fővárosban 25 helyszínre riasztották a tűzoltókat, jellemzően fakidőlés miatt - mondta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek. Kisdi Máté közölte, a Múzeum körúton egy fa a villamos felsővezetékére dőlt, emelő segítségével távolítják el a tűzoltók. Hozzátette: az V. kerületi Sas utcában egy ház homlokzatát bontotta meg a szél, a X. kerületi Hős utcában tetőről hullottak cserepek. Kisdi Máté tájékoztatása szerint fa dőlt ki a VI. kerületben, a Bajcsy-Zsilinszky út és az Alkotmány utca kereszteződésében.

A XXII. kerületi Nagytétényi úton is fa dőlt ki és megrongált egy járműt. Hozzátette: nincs arról tudomásuk, hogy a viharban bárki megsérült volna. A BKK Facebook-oldalán azt közölte, hogy a Múzeum körúton kidőlt fa miatt a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos helyett a Szent Gellért tér és a Deák Ferenc tér között pótlóbuszok járnak.


20.00 - Bágyogszovátra is megérkezett a vihar

Bágyogszovátra is megérkezett a vihar - Fotó: Mészáros Mátyás



19.45 - A délutáni, előrejelzett heves zivatarok Kapuvár és Mihályi felett

A délutáni, előrejelzett heves zivatarok Kapuvár és Mihályi felett. Fotók: Pintér András

Vihar pusztított a Pinnyén, a vasútállomáson is



19.10 - Így tombolt a vihar Fertődön




18.55 - Fákat csavart ki, faágakat és felsővezetékeket tépett le a jégesővel, felhőszakadással és viharos erejű széllel lecsapó vihar szombat délután a Fertőhomok, Hegykő és a 85-ös út által határolt területen, jelenleg 3200 fogyasztónál nincs áram - tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Ruskáné Takács Anita elmondta, hogy a soproni, a csornai és kapuvári hivatásos, valamint a hegykői, fertőrákosi, peresztegi, bősárkányi és nagylózsi önkéntes tűzoltókat már harminc helyre riasztották.

Hozzátette: a leszakadt felsővezetékek miatt jelenleg öt településen - Fertőszentmiklóson, Fertőhomokon, Nagycenken, Pinnyén és Hegykőn - van áramkimaradás.


Több vonalon késnek a vonatok

Az országon átvonuló vihar miatt több vonalon késnek a vonatok - közölte a Mávinform szombat késő délután az MTI-vel. A közlemény szerint a dél-balatoni vonal Balatonaliga és Balatonszemes közötti szakaszán zárlatos lett a felsővezeték, ezért a két állomás közt szünetel a közlekedés. Hozzátették: megrendelték a vonatpótló buszokat, de jelentős, 20-60 perces késések várhatók a Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes vonalon a késő esti órákban.

A Mávinform közlése szerint Aszód és Gödöllő között fa dőlt a pályára, amelyre egy tehervonat mozdonya rászaladt és leszakította a felsővezetéket is. Emiatt mindkét vágányon áll a forgalom, a pótlóbuszokat megrendelték - közölték. A Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon jelentős késésekre kell számítani a késő esti, éjszakai órákban. A közlemény szerint a Budapest-Vác-Szob vonalon, Gödnél is fa dőlt az egyik sínpárra, emiatt Dunakeszi felé csak egy vágányon haladhatnak a vonatok. Ez 10-20 perces késést okoz a szobi vonalon.



18.50 - Fertődön is nagy pusztítást végzett a vihar. Autókra dőlt fákat, kidőlt villanyoszlopot, letölt faákakról készült fotókat láttunk a Facebook-on.

">Fotó itt >>
">és itt >>

18.30 - Szombati vihar után, 85-ös főútról letérve Fertőszéplak felé

Szombati vihar után, 85-ös főútról letérve Fertőszéplak felé - olvasónk fotói



18.20 - Viharfelhők Kapolcs felett

Viharfelhők Kapolcs felett




17.50 - Vitnyéden is jég esett és tombolt a vihar



17.40 - Fákat csavart a vihar Fertőszentmiklós térségében

Fákat csavart ki és faágakat tépett le a jégesővel, felhőszakadással és viharos erejű széllel lecsapó felhőszakadás szombat délután a Fertőhomok, Hegykő és a 85-ös út által határolt területen – tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Ruskáné Takács Anita elmondta, hogy a soproni és kapuvári hivatásos, valamint a hegykői, fertőrákosi és nagylózsi önkéntes tűzoltókat tizenkét helyre riasztották.

Az MTI tudósítója kicsavart jelző oszlopokat, Fertőszentmiklós irányába Pereszteg után leszakadt felsővezetéket látott a 85-ös úton. Több autó az út szélére állt, amíg a vihar csillapodott.

17.30 - Videó a petőházi strandról





17.10 - Olvasónk beszámolója: "a petőházi strandra szinte váratlanul lecsapó vihar fákat csavart ki, hatalmas ágakat szakított le és a jégeső valamint az orkán erejű szél elől az öltöző épületbe terelte a fürdőzőket a strandfürdő személyzete. Szerencsére a leszakadó faágak alatt nem tartózkodott senki, személyi sérülés nem történt, a vihart csak egy darab beton pad nem tudta átvészelni. A petőházi tűzoltóság szinte azonnal a helyszínre vonult és megkezdték a károk eltakarítását."

Petőházi strand - Így pusztított a vihar - olvasónk fotója

Galériánk a viharról


 

Lecsapott a vihar Peresztegnél és Kapuváron - olvasóink fotói

 

16.50 - Petőházán a sorompót törte le a vihar - olvasónk fotója

Olvasónk fotója

Olvasónk fotója



16.45 - Pereszteg után a 85-ös főút - olvasónk fotója

Olvasónk azt jelezte, hogy Peresztegnél vezetékeket is leszakított a vihar


Olvasónk fotója

Olvasónk fotója



16.20 - Leszakadt az ég Kapuváron is - jelezte olvasónk. Aztán lecsapott a jégeső is, nem sokkal fél 5 előtt.



16.15 - Megjött a vihar: jég, letört ágak - Szinte járhatatlan a 85-ös Peresztegnél

Olvasónk jelezte, hogy Pereszteg és Fertőszentmiklós között szinte járhatatlan a 85-ös főút a letört ágak miatt.

16.05 - Baleset miatt több kilométeres a torlódás az M7

Két személygépkocsi ütközött össze az M7-es autópályán a Balaton felé tartó oldalon Szabadbattyán közelében, emiatt három kilométeres torlódás alakult ki - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-vel. Horváth Diána elmondta, hogy a forgalom a baleset helyszínén egy sávon halad.

15.35 - Felhőszakadás a soproni járásban






15.30 - Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére vasárnap éjfélig

HŐSÉG: szombaton az Alpokalja és az Északi-középhegység térségében 25 fok felett, másutt még 27 fok felett várható a napi közép. Vasárnap már csak a Tiszántúlon érheti el a napi középhőmérséklet a 25 fokot.

ZIVATAR: szombaton kora délutántól először az Északi-középhegység térségében és az északnyugati határszél közelében fordulhat elő zivatar. Ezekhez néhány helyen felhőszakadás (20-40mm csapadék), kisebb eséllyel viharos szél (70-90 km/h), esetleg kisebb jég társulhat. Késő délután megérkezik a felfrissülést hozó hidegfront, előtte és hozzá kapcsolódva északnyugat felől egyre több helyen várható intenzív csapadékkal és viharos széllel kísért zivatar, legkésőbb - a késő esti, éjszakai órákban - az Alföldön.

Elsősorban a Dunántúl északnyugati felén viszonylag nagy az esélye heves zivatarnak is (90 km/óra feletti széllökés, nagyméretű jég kísérheti). Éjfél után főként a Dunától keletre, holnap hajnalban inkább már csak a Tiszántúlon valószínű zivatartevékenység.

13.45 - Mérséklődött a forgalom, megszűnt a torlódás az M7-es

Csökkent a Balaton irányába tartó járművek száma szombat kora délután az M7-es autópályán és a 7-es számú főúton, a torlódás megszűnt, de továbbra is sűrű a forgalom - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a rendőrség honlapján. A korábbi tájékoztatás szerint a megnövekedett járműforgalom miatt Martonvásár és Érd között az M7-es autópályán és a 7-es számú főúton egyaránt torlódás alakult ki.

12.15 - A nagy forgalom miatt torlódás az M7-es autópályán

Rendkívül erős a forgalom a Balaton irányába, emiatt az M7-es autópályán és a 7-es számú főúton egyaránt torlódás alakult ki – közölte az ORFK Kommunikációs Szolgálata szombaton. Közleményük szerint a rendőrök Martonvásáron rendőri irányítással segítik a közlekedőket, ennek ellenére Martonvásár és Érd között a sztrádán és a főúton egyaránt lépésben haladnak a járművek.

A rendőrség azt javasolja, hogy a torlódás elkerülése érdekében a fővárosból a Balaton irányába közlekedők lehetőség szerint válasszanak alternatív útvonalat. A rendőrök Bicskén és Székesfehérváron át az 1-es számú főút, vagy az M1-es autópálya, majd a 811-es számú út használatát javasolják.

10.00 - Rekordmeleg volt az éjszaka az országban

Megdőlt az országos és a budapesti hőmérsékleti minimumrekord - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint július 25-én hajnalban eddig a legmelegebbet, 24 Celsius-fokot 1988-ban Bábolnán és Szeghalmon mérték. Tatán most 25,2 fokot mértek. A fővárosban szintén 1988-ban volt ezen a napon a legmelegebb az éjszaka, 21,6 fokkal.

Lágymányoson most 24,8 Celsius-fokkal új minimumrekord született - közölték. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint szombaton a legmagasabb hőmérséklet 32-37 Celsius-fok között alakul. Késő este 25-30 fok valószínű. Szombat estétől északnyugat felől hidegfront érkezik. A front előtt és ahhoz kapcsolódva egyre több helyen várható zivatar.

9.40 - Károkat okozott a szél Szabolcsban

Kétszáz négyzetméteren bontotta meg a viharos szél a vásárosnaményi általános iskola tetejét, és több fa is kidőlt az intézmény udvarán. A beregi város Táncsics Mihály utcájában húsz négyzetméteren sérült meg egy lakóház teteje, a Petőfi Sándor utcában egy háromemeletes társasház tetejét rongálta meg a szél, illetve egy nagyméretű fa az egyik lakóház kerítésére borult - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője szombaton az MTI-vel. Dóka Imre elmondta: a Tamási Áron utcában akácfa dőlt egy autóra, a Rákóczi utcában több épületben keletkezett kisebb kár. Utóbbiban vakolat- és tetősérüléshez kérték a tűzoltók segítségét, csakúgy mint Zsurkon az óvoda épületénél.

 

7.00 - Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére szombat éjfélig

HŐSÉG: szombaton az Alpokalja és az Északi-középhegység térségében 25 fok felett, másutt még 27 fok felett várható a napi közép. A következő napokban csökken a hőmérséklet.

Lecsapott a vihar? Esett? Küldjön fotót: [email protected]





ZIVATAR: szombaton napközben az Északi-középhegység térségében és a Nyugat-Dunántúlon fordulhat elő zivatar. Ezekhez kezdetben egy-két helyen komoly felhőszakadás (30-60mm csapadék), viharos szél (70-90 km/h), esetleg kisebb jég társulhat. Szombat estétől északnyugat felől egy hidegfront érkezik. A front előtt és ahhoz kapcsolódva egyre több helyen várható zivatar, a késő esti, éjszakai órákban már az Alföldön is. Elsősorban a Dunántúl északnyugati felén heves zivatar is előfordulhat, amit 90 km/óra feletti széllökés és 2 cm-t meghaladó átmérőjű jég is kísérhet.

Szombat 6.55 - Hőség - Katasztrófavédelem: naponta 30-60 szabadtéri tűzhöz riasztják a tűzoltókat

Naponta 30-60 szabadtéri tűzhöz riasztják a tűzoltókat, ezek 99 százalékát emberi gondatlanság vagy szándékosság okozza. A hőségriadót vasárnap éjfélig meghosszabbították, így a katasztrófavédelem óvatosságot kér mindenkitől a hétvégére. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a szabadtéri tüzek, amelyekhez a tűzoltókat riasztják, nyolcvan százalékban füves vagy gazos területeken keletkeznek. Felhívták a figyelmet arra, hogy idén szabad területen már 93 négyzetkilométeren csaptak fel a lángok, ez az ország területének egy ezredét jelenti. A szabadtéri tüzek azon túl, hogy veszélyeztetik a természetes és az épített környezetet is, komoly anyagi kárt okoznak, amelyet még a tűzoltói beavatkozások milliós nagyságrendig terjedő költsége is fokoz - tették hozzá.

A közleményben, amelyet Mukics Dániel, az OKF helyettes szóvivője jegyez, kiemelték: a szabadtéri tüzek ellen a legjobb védekezés a megelőzés, hiszen azok 99 százaléka emberi gondatlanságra vagy szándékosságra vezethető vissza. Továbbra is tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban, tilos tehát erdőben, erdők és fásítások kétszáz méteres körzetében és külterületen tüzet gyújtani. Szabad ugyanakkor kertben grillezni, bográcsozni és szalonnát sütni, azonban a katasztrófavédelem mindenkit arra kér, hogy egyetlen percre se hagyják magára a tüzet, mert az könnyen átterjedhet az elszáradt növényzetre. Felhívták továbbá az aratási munkát végzők figyelmét arra, hogy körültekintően, megfelelő műszaki állapotban lévő gépekkel végezzék a betakarítást. Az idén már tizenkét kombájn és tizenhét bálázógép okozott tüzet, amelyben egy ember életét vesztette - írták.


Strandon



Nyaralás

Idén is inkább jövőre megyünk nyaralni :D

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában